Ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δημιούργησαν έναν εξελιγμένο υπολογιστικό αλγόριθμο, που «βαθμολογεί» πόσο αξιομνημόνευτη θα είναι μια φωτογραφία και κατά πόσο θα αντέξει στα χρόνια που θά'ρθουν. Μάλιστα οι ερευνητές σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που θα βασίζεται στον αλγόριθμο και θα συμβουλεύει τον χρήστη πόση... τύχη θα έχει η φωτογραφία του.

Ο αλγόριθμος MemNet θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει τους ασχολούμενους με τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις να κρίνουν πόση απήχηση θα έχουν οι φωτογραφίες μιας καμπάνιας και να κάνουν, έτσι, έγκαιρα τυχόν αλλαγές. Ο αλγόριθμος «βαθιάς μάθησης», όπως λέγεται, αφομοιώνει συνεχώς νέες πληροφορίες, ώστε να βελτιώνει τις «ικανότητές» του. Οι τεχνολογίες βαθιάς μάθησης, οι οποίες ανήκουν στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, μιμούνται τις ανθρώπινες νευρωνικές (εγκεφαλικές) λειτουργίες.

Ο MemNet «διδάχθηκε» πώς να αξιολογεί μια νέα φωτογραφία, έχοντας προηγουμένως τροφοδοτηθεί με 60.000 φωτογραφίες, συνοδευόμενες από μετα-δεδομένα, σχετικά με τη δημοτικότητα και τα online σχόλια των χρηστών για κάθε μία από αυτές. Έτσι μπορεί, πλέον, να κρίνει αν μια νέα φωτογραφία θα μείνει στην μνήμη των ανθρώπων ή αν θα περάσει απαρατήρητη.

Προς το παρόν ο αλγόριθμος τα καταφέρνει σχεδόν εξίσου καλά με τους ανθρώπους στο να βαθμολογεί την απήχηση μιας φωτογραφίας. Όμως είναι θέμα χρόνου, αφού συνεχώς μαθαίνει, να αποκτήσει ανώτερες δυνατότητες. Μάλιστα είναι, ήδη, σε θέση να υποδείξει ποια μέρη μιας εικόνας είναι τα πιο ενδιαφέροντα και ποια τα πιο βαρετά.

Μπορείτε και εσείς να τεστάρετε τις φωτογραφίες σας πατώντας ΕΔΩ