Η ζωή είναι απρόβλεπτη και τα ζευγάρια πρέπει να δηλώνουν ρητά, από την αρχή, τι θα συμβεί στα έμβρυα, σε περίπτωση που ένας από τους δύο αποφασίσει ότι δεν θέλει, τελικά, να αποκτήσει παιδί με τον άλλον, είτε λόγω διαζυγίου είτε επειδή άλλαξε γνώμη.

Στο Σαν Φραντσίσκο δικαστής αποφάσισε πριν από λίγες μέρες ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα ενός ζευγαριού που χώρισε, πρέπει να καταστραφούν, αν και η γυναίκα δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να αποκτήσει βιολογικό παιδί, μετά τον καρκίνο που πέρασε. Η Μίμι Λι, λίγο μετά τον γάμο της με τον Στέφεν Φίντλεϊ  το 2010, διαγνώστηκε με καρκίνο και οι γιατροί της είπαν ότι μετά τη θεραπεία δεν θα μπορεί να κάνει παιδί. Έτσι το ζευγάρι αποφάσισε να καταψύξει έμβρυα για να κάνουν αργότερα το παιδί που ήθελαν. Υπέγραψαν τότε έγγραφα, με τα οποία εξέφραζαν την επιθυμία τους σε περίπτωση διαζυγίου, τα έμβρυα να καταστραφούν. Τελικά το ζευγάρι χώρισε το 2013 και η Λι κίνησε τη νομική διαδικασία για να καταφέρει να κρατήσει τα κατεψυγμένα έμβρυα και να αποκτήσει παιδιά. Όπως είπε, ήταν η μοναδική της ευκαιρία να αποκτήσει βιολογικό παιδί. Ο πρώην σύζυγός της, όμως, επέμενε να τηρηθεί η αρχική συμφωνία και να καταστραφούν τα κατεψυγμένα έμβρυα, ισχυριζόμενος ότι η Μίμι Λι ήθελε να κάνει τα παιδιά για να παίρνει διατροφή.

Η δικαστής αποφάσισε ότι θα τηρηθεί η συμφωνία, που είχε υπογράψει το ζευγάρι και ότι τα έμβρυα θα καταστραφούν και είπε ότι ο σύζυγος δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να γίνει πατέρας. Όπως είπε η δικαστής, η Μίμι Λι θα μπορούσε απλώς να έχει καταψύξει τα ωάριά της και να αποκτήσει τώρα παιδί με όποιον σύντροφο επέλεγε.

Στα Αμερικανικά δικαστήρια βρίσκεται και η υπόθεση της διάσημης ηθοποιού Σοφία Βεργκάρα και του πρώην συντρόφου της Νικ Λόεμπ, ο οποίος ζητά να μην αποψυχθούν τα έμβρυα, αλλά να τα κρατήσει εκείνος και να αποκτήσει παιδιά με παρένθετη μητέρα. Η συμφωνία, όμως, που είχαν υπογράψει, όταν αποφάσισαν να καταψύξουν τα έμβρυα, προβλέπει ότι «δεν θα γινόταν τίποτα» με αυτά τα έμβρυα, αν δεν συμφωνούσαν και οι δύο.

Σε μία άλλη περίπτωση, στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, δικαστής είχε διαφορετικό σκεπτικό στην απόφασή του. Έδωσε την «κηδεμονία» των εμβρύων σε μία γυναίκα, που δεν μπορούσε, πια, να κάνει παιδάκι, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του πρώην συντρόφου της.

"Πιστεύω ότι σε περίπτωση που έστω και ένας από τους δύο δεν επιθυμεί να μεταφερθούν τα έμβρυα, για να γεννηθεί ένα ή περισσότερα παιδιά, η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς δεν πρέπει να γίνεται" λέει η Δρ Έλενα Κοντογιάννη, εμβρυολόγος - γενετίστρια, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. "Κανείς δεν πρέπει να επιβάλει στον άλλο να αποκτήσει ένα παιδί, το οποίο δεν θέλει, ακόμα κι αν ένας εκ των δύο, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, δεν έχει, πια, την ικανότητα να αποκτήσει με άλλο τρόπο βιολογικό παιδί. Στην Ελλάδα υπάρχει αυστηρή διαδικασία πριν από την κατάψυξη των εμβρύων. Αν το ζευγάρι χωρίσει ή ένας από τους δύο αλλάξει γνώμη, έστω και την τελευταία στιγμή, την τελική απόφαση για την τύχη των κατεψυγμένων εμβρύων την παίρνουν τα Ελληνικά δικαστήρια. Τα έμβρυα μπορούν να καταστραφούν ή να δοθούν σε κάποιο άλλο ζευγάρι, που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, αν και οι δύο συμφωνούν".