Ιδιαίτερα κρίσιμες αναδεικνύονται οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ από τους δανειστές, μετά την εμπλοκή του τελευταίου διημέρου για τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να μειωθεί το clawback στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη η διαπραγμάτευση σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε με οριζόντια μείωση πάνω από 50%, για να καταλήξει στο 30%, χωρίς όμως να οριστικοποιηθεί το ποσοστό αυτό, ακόμη.

Ενώ στα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού περιλαμβανόταν η είσπραξη των clawback και rebate από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, αυτή τη φορά τέθηκε θέμα άμεσης μείωσης των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες στην πλειονότητά τους διατηρούν τις ίδιες τιμές από το 1991, με εξαίρεση τις νεώτερες διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν προκύψει και έχουν κοστολογηθεί κατά το χρόνο έναρξης της εφαρμογής τους στη χώρα μας, με τα νέα διαγνωστικά μέσα που διατέθηκαν στο μεταξύ στην αγορά.

Δεδομένης της δραστικής περικοπής των δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με το αρχικό προαπαιτούμενο, η Κυβέρνηση προχώρησε από το φθινόπωρο στον επιμερισμό του περιορισμένου προϋπολογισμού ανά κατηγορία παρόχων τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Οργανισμού, (βλ. σχετικό δημοσίευμα Healthmag, εδώ), σε αλλαγή του υπολογισμού του clawback των ιδιωτικών κλινικών (εδώ), στην καθιέρωση πλαφόν συνταγογράφησης στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (εδώ), αλλά και σε νέο πρόσθετο rebate όγκου για τις πιο κοστοβόρες διαγνωστικές εξετάσεις (εδώ), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας,σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος, με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 121 εκ. ευρώ.

Ο απελθών πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, είχε προτείνει τη μείωση των τιμών σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις που απορροφούν περισσότερο από το 50% της δαπάνης του οργανισμού, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 41 εκ. ευρώ, 

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για πρωτοβάθμια περίθαλψη προβλέπονται 506 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 302 εκ. ευρώ αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, περιορίζοντας τη μηνιαία δαπάνη στα 21 εκ. ευρώ, έναντι των 41-51 εκ. ευρώ που εκτελούνται φέτος ανά μήνα (μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Αύγουστος, που εξαιτίας των θερινών διακοπών, παρουσιάζει δαπάνες 27 εκ. ευρώ, ήδη αυξημένες σε σχέση με το στόχο, κατά 6 εκ. ευρώ!).

Από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τη μερίδα του λέοντος απορροφούν οι βιοχημικές εξετάσεις και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι αιματολογικές, οι μικροβιολογικές, οι ορμονικές και οι ανοσολογικές εξετάσεις, καθώς και οι αξονικές τομογραφίες και οι υπέρηχοι.

Σημειώνουμε ότι ήδη από τα διαγνωστικά κέντρα είχε επισημανθεί η δυνατότητα να παρέχονται οι εξετάσεις αίματος με σημαντική έκπτωση επί του κρατικού τιμολογίου, όμως με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η πρόταση αυτή αποσύρθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς.