Ο ιός της ευλογιάς δίνει την λύση στην αντιμετώπιση του MERSΕυρωπαίοι επιστήμονες, πάντως, υποστηρίζουν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού. Τροποποίησαν γενετικά ένα εμβόλιο για τον ιό της ευλογιάς, έτσι ώστε να προστατεύει τις καμήλες, το ζώο που μεταφέρει τον ιό στους ανθρώπους. 

Όπως αναφέρεται στο Science, ερευνητές από την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπαρτ Χάαγκμανς του Ιατρικού Κέντρου Erasmus, τροποποίησαν το υπάρχον εμβόλιο κατά της ευλογιάς, και ανοσοποίησαν καμήλες κατά του ιού MERS, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους. Οι γιατροί ελπίζουν ότι το νέο εμβόλιο θα εμποδίσει την εξάπλωση του MERS στις καμήλες και, κατ' επέκταση, στους ανθρώπους. Σημειώνουν, βέβαια, ότι στις πρώτες δοκιμές το εμβόλιο δεν εμπόδισε τελείως την μόλυνση των καμηλών, όμως περιόρισε σημαντικά την παρουσία του ιού στον οργανισμό τους, καθώς και τα συμπτώματα της λοίμωξης.

Ο εν λόγω ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι μολύνει ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Από τότε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν αναφερθεί πάνω από 1.600 περιστατικά και από αυτά περίπου 600 έχουν καταλήξει στον θάνατο. Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, πνευμόνων, νεφρών κ.ά., είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Η εξάπλωση του ιού - προς το παρόν τουλάχιστον - περιορίζεται σε όσους έχουν έλθει σε στενή επαφή με τους φορείς του ιού, όπως μέλη της οικογένειας και ιατρικό προσωπικό. Οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως ο ιός σταδιακά μεταλλαχθεί, ώστε να εξαπλώνεται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού σε 26 χώρες, με το επίκεντρό τους στην Αραβική χερσόνησο, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Λόγω απουσίας αποτελεσματικών θεραπειών έναντι του ιού MERS, καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο. Έτσι η ανάπτυξη του εμβολίου για τις καμήλες αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα, καθώς πιστεύεται ότι ο ιός μολύνει τους ανθρώπους μέσω των σωματικών υγρών του ζώου, προκαλώντας αρχικά συμπτώματα, που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα.