Μηνιγγιτιδόκοκκος Α, προκάλεσε τελικά τη μηνιγγίτιδα στο 4χρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του στο Βοστάνειο Μυτιλήνης την περασμένη Πέμπτη.

Η διάγνωση για το άτυχο προσφυγόπουλο, επιβεβαιώθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενημέρωσε ότι ήδη από την ημέρα το θανάτου του παιδιού, χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή στην οικογένεια και τους υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με την άτυχη μικρή. Τόνισε παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, αν και υπάρχει κίνδυνος αύξησης των περιστατικών σε χώρους φιλοξενίας, λόγω του συγχρωτισμού. 

Πρόσθεσε ότι ο μαζικός εμβολιασμός των προσφύγων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της νόσου.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι "άμεσα από τις 17 Δεκεμβρίου 2015 και σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιήθηκε διερεύνηση επαφών και χορηγήθηκε προφυλακτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη) σε άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με το  περιστατικό. 

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται στη Μυτιλήνη για περαιτέρω διερεύνηση, ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου και λήψη τυχόν περαιτέρω αναγκαίων μέτρων. 

Ο μαζικός εμβολιασμός των προσφύγων του καταυλισμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της νόσου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην χώρα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση της νόσου σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων,  όπως τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων".