Ονομάζονται M1 και M3 και είναι τα γονιδιακά δίκτυα που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, που περιλαμβάνει τη μνήμη, την προσοχή, την ταχύτητα της σκέψης και τη λογική.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτά τα δύο δίκτυα - κάθε ένα από τα οποία περιέχει εκατοντάδες γονίδια - είναι πιθανό να ελέγχονται από ρυθμιστικούς διακόπτες. Τώρα θέλουν να εξερευνήσουν αυτούς τους διακόπτες και να δουν κατά πόσο μπορούν να τους "χειραγωγήσουν". Η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία.

Ο Dr Michael Johnson, επικεφαλής της μελέτης από το τμήμα Ιατρικής του Imperial College είπε: "Ξέρουμε ότι η γενετική παίζει τεράστιο ρόλο στη νοημοσύνη, αλλά ως τώρα δεν γνωρίζουμε ποια γονίδια σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία. Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει κάποια από τα γονίδια που εμπλέκονται και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το συναρπαστικό είναι τα εν λόγω γονίδια φαίνεται να έχουν έναν κοινό ρυθμιστή. Ίσως μπορέσουμε, τελικά, να τροποποιήσουμε γενετικά τη νοημοσύνη, όμως κάτι τέτοιο προς το παρόν παραμένει μόνο μια θεωρητική δυνατότητα - έχουμε κάνει απλώς το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση".

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience".  Οι ερευνητές μελέτησαν εγκεφάλους ανθρώπων, που είχαν κάνει νευροχειρουργική επέμβαση λόγω επιληψίας. Παράλληλα ανέλυσαν χιλιάδες γονίδια του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε συνδυασμό με γενετικά στοιχεία, τόσο από υγιείς ανθρώπους, που είχαν κάνει τεστ νοημοσύνης (IQ), όσο και από ασθενείς με αυτισμό και με νοητική καθυστέρηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, με τη βοήθεια υπολογιστών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν δύο «δίκτυα» γονιδίων, που επηρεάζουν τη νοημοσύνη των υγιών ανθρώπων. Μάλιστα αρκετά από αυτά τα γονίδια, όταν υποστούν μετάλλαξη, οδηγούν σε επιληψία ή νοητική καθυστέρηση.

"Χαρακτηριστικά, όπως η νοημοσύνη, ελέγχονται από μεγάλες ομάδες συνεργαζομένων γονιδίων, όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα αποτελείται από παίκτες σε διαφορετικές θέσεις" δήλωσαν οι ερευνητές χαρακτηριστικά.

Η νοημοσύνη παραμένει, πάντως, ένα επίμαχο επιστημονικό πεδίο. Ορισμένες μελέτες ανεβάζουν σε 75% τον γενετικό παράγοντα που την καθορίζει και το υπόλοιπο 25% το αποδίδουν στο περιβάλλον και στην ανατροφή. 'Αλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι η γενετική δεν ευθύνεται για πάνω από το 40% της νοημοσύνης.