«Ταφόπλακα» για δεκάδες μικρομεσαία εργαστήρια αποτελεί η απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας για τις μειώσεις στις τιμές των Διαγνωστικών Εξετάσεων, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει μεσοσταθμική μείωση σε ποσοστό 43% στις τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη σχετική δαπάνη και 9% στις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει πως "μετά την εφαρμογή του clawback και του rebate, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές στις ήδη υποκοστολογημένες εξετάσεις" και ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το ζήτημα. "Σε διαφορετική περίπτωση", προσθέτει ο ΠΙΣ, "να γνωρίζει (η ηγεσία του υπουργείου Υγείας) ότι είναι απολύτως υπεύθυνη για τα «λουκέτα» που θα μπουν σε δεκάδες εργαστήρια". 

Συμβάσεις γιατρών
Παράλληλα, ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να νομοθετήσει την παράταση των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις έληξαν στις 30/6/2015 και όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι ιατροί είναι στον «αέρα». Αν δεν γίνει νομοθετική ρύθμιση, οι γιατροί δεν θα πληρωθούν για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει τους τελευταίους μήνες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Προβλήματα με τις εφημερίες
Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι σοβαρό στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και δη της Περιφέρειας. Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, σε πολλά Νοσηλευτικά Ιδρύματα δεν μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημερίας. Προσλήψεις δεν γίνονται, το προσωπικό αποχωρεί, με αποτέλεσμα η λειτουργία πολλών Νοσοκομείων να είναι πλέον προβληματική. 

Ο ΠΙΣ καλεί τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, προχωρώντας στις προσλήψεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός. Τα μηνύματα που έρχονται από τα Νοσοκομεία της χώρας, στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι απογοητευτικά. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα, για να μην αναγκαστούν οι υπεύθυνοι των Νοσοκομείων να αναστείλουν τη λειτουργία νευραλγικών τμημάτων και κλινικών.