Προσφυγή στη Δικαιοσύνη μελετούν οι φαρμακευτικές τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το νοσοκομειακό clawback.

Οι εταιρίες βρίσκονται σε αναμονή για να διαπιστώσουν η κάθε μία ξεχωριστά πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, σε κάθε μία αναλογικά, αλλά και πώς θα εφαρμοστεί στο κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.

Στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών τονίζουν ότι το μέτρο πρακτικά είναι ανεφάρμοστο, πέραν του ότι η πιεστική εφαρμογή του από την πλευρά της κυβέρνησης θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στα νοσοκομεία, αφού οι εταιρίες που χορηγούν τα νοσοκομειακά φάρμακα, τελικά δεν θα γνωρίζουν πώς τιμολογούν τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με παράγοντες από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, η προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια θα γίνει τόσο συλλογικά, από τον Σύνδεσμο, διότι η επιβολή του μέτρου λειτουργεί ως έμμεση φορολογία στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να κρίνεται αντισυνταγματική.

Όμως το σημαντικότερο είναι πως στο μεσοδιάστημα από την εφαρμογή, μέχρι την προσφυγή και την εκδίκαση, το μέτρο θα εφαρμόζεται και οι εταιρίες μη γνωρίζοντας τι θα εισπράξουν τελικά, θα είναι φειδωλτη χορήγηση φαρμάκων, αλλά κυρίως θα πρέπει να προσαρμοστούν οι πωλήσεις σε επίπεδα 24% χαμηλότερα από τα σημερινά, με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις ασθενείς να χάνει τελικά τη θεραπεία του, και μάλιστα νοσηλευόμενος!

Καθώς λοιπόν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, οι γιατροί, μη έχοντας άλλη διέξοδο, είτε θα στέλνουν τους ασθενείς  σε άλλα νοσοκομεία με την ελπίδα ότι ο ασθενής θα μπορέσει τελικά να καλυφθεί, είτε θα προκαλούν καθυστερήσεις τουλάχιστον τρίμηνες (για να καλυφθεί τουλάχιστον χρονικά το έλλειμμα φαρμάκων που θα προκαλείται), προκειμένου να αυξηθούν οι ηθμοί πρόσβασης στο σύστημα υγείας, στο σύνολό του, είτε θα ζητούν από τους ασθενείς να καλύψουν οι ίδιοι τη φαρμακευτική αγωγή τους, όπως σήμερα ζητούν αναλώσιμα!

Εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι το μέτρο θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στις ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα επάρκειας στα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Στην κατεύθυνση αυτή περιμένουν να δουν πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, αν θα υπάρξει ξεχωριστή μεταχείριση ανά θεραπευτική κατηγορία ή ανά νοσοκομείο, με στόχο να αποφασίσουν τελικά ποιά νομικά μέσα θα χρησιμοποιήσουν