Οι βαριές βαλίτσες μπορούν να γίνουν η χειρότερη απειλή για τη σωματική σας υγεία τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας, στα οποία δεν δίνουμε σημασία. 

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι, «οι ταξιδιώτες των Χριστουγέννων κινδυνεύουν να εκδηλώσουν προβλήματα στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, όταν μεταφέρουν με λάθος τρόπο τις βαριές αποσκευές τους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν προσπαθούμε να σηκώσουμε μια βαριά βαλίτσα, αν θέλουμε να αποφύγουμε επώδυνους μυικούς τραυματισμούς». 

Η καλύτερη λύση είναι να μην τις παραγεμίζουμε και να μοιράζουμε ισομερώς τα πράγματα μας σε περισσότερες από μια βαλίτσες

Αν δεν μπορούμε, πάντως, να αποφύγουμε τη μια βαριά αποσκευή, τότε πρέπει να περπατάμε αργά και σταθερά όταν την μεταφέρουμε, να μην βιαζόμαστε και αν πραγματικά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της, τότε να χρησιμοποιούμε βοηθητικά μέσα. 

Όταν σηκώνουμε τις αποσκευές ή τις εναποθέτουμε κάτω, πρέπει να λυγίζουμε τα γόνατα και να κρατάμε ίσια την πλάτη. Κατά την άρση, να ρίχνουμε το βάρος στα πόδια κρατώντας τη βαλίτσα κοντά στον κορμό μας. 

Όταν θέλουμε να την τοποθετήσουμε σε κάποια θήκη πάνω από το ύψος του κεφαλιού μας, τότε πρώτα πρέπει να την σηκώνουμε με τα δύο χέρια και αφού την σταθεροποιήσουμε στο ύψος του προσώπου μας, να την σπρώχνουμε προς την θήκη. 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, επίσης, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όταν αγοράζουμε βαλίτσες, προτιμώντας στέρεες ελαφριές αποσκευές με ροδάκια και ανατομικά χερούλια. 

Τέλος, για τους λάτρεις των σακιδίων πλάτης, είναι σημαντικό οι λαβές να είναι συμμετρικές και ανατομικές, ενώ και τα πράγματα εντός πρέπει να είναι ισομερώς κατανεμημένα, ώστε να μην γέρνετε από τη μια ή την άλλη πλευρά.