Κατά καιρούς πολλά ακούγονται και γράφονται για τις επιπτώσεις των πολλαπλών κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης στην υγεία της επίδοξης μητέρας. Μπροστά στη διακαή επιθυμία να γίνουν γονείς, πολλά υπογόνιμα ζευγάρια κλείνουν τ' αυτιά τους σε όλα αυτά και συνεχίζουν να προσπαθούν. Πολλές φορές, όμως, πληγώνονται όταν οι προσπάθειες - που, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν από την αρχή υψηλά ποσοστά επιτυχίας - αποτυγχάνουν.

Όμως η νέα Βρετανική έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον έξι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέχρι να έρθει το πολύτιμο μωρό. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για το 65.3% - περίπου για τα δύο τρίτα, δηλαδή - θα έχει επιτυχή έκβαση η προσπάθεια μετά από έξι ή περισσότερους κύκλους. "Κατά συνέπεια, οι μέλλοντες γονείς πρέπει να επιμείνουν και ο αριθμός των κύκλων εξωσωματικής, που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι, δεν πρέπει να σταματά στην 3η ή στην 4η απόπειρα" δήλωσε ο καθηγητής Debbie Lawlor, από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Παρόλο που, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των κύκλων, που κάνει ένα ζευγάρι, συνήθως τέσσερις ανεπιτυχείς εμβρυομεταφορές είναι το όριο - ονομάζεται "καθ'έξιν αποτυχία εμφύτευσης". Η ενδιαφέρουσα μελέτη, που αναπτερώνει τις ελπίδες εκατομμυρίων ζευγαριών ανά τον κόσμο, που θέλουν να γίνουν γονείς, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA, Journal of The American Medical Association).

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 156.947 γυναίκες, οι οποίες συνολικά έκαναν 257.398 κύκλους εξωσωματικής. Ως κύκλος θεωρείται η θεραπεία ορμονικής υπερενεργοποίησης των ωοθηκών, για την παραγωγή αρκετών ωαρίων, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η μεταφορά, στη συνέχεια, του εμβρύου στη μήτρα.

Η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι επιτυχής τοκετός με την πρώτη προσπάθεια επιτυγχάνεται μόλις στο 29,5% των περιπτώσεων. Το 20,5% των γυναικών γεννά παιδί με την τέταρτη προσπάθεια, το 17,4% με την έκτη και το 15,7% με την ένατη.  Η νέα έρευνα - η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα - δείχνει, λοιπόν, ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια επιτυχούς έκβασης της εξωσωματικής, ιδίως για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να απογοητεύονται και να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ωάρια από άλλη γυναίκα ή η υιοθεσία.

Πάντως η ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο. Πριν από τα 40 τους, επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει το 32,3% των γυναικών και με την έκτη το 17%. Για τις γυναίκες 40 - 42 ετών, τα αντίστοιχα ποσοστά επιτυχίας είναι 12,% και 6,9%. Όμως, μετά την ένατη προσπάθεια, οι πιθανότητες είναι, πλέον, πολύ μικρές. Από την άλλη, οι αλλεπάλληλες απόπειρες (κύκλοι) αποτελούν ένα οικονομικό και συναισθηματικό βάρος για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια, χωρίς να παραγνωρίζεται και ο πιθανός ιατρικός κίνδυνος, λόγω της επιβάρυνσης των ωοθηκών.