Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για μείωση των τιμών σε 51 διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν τα διαγνωστικά κέντρα, τα μικροβιολογικά εργαστήρια και οι ιδιωτικές κλινικές.

Πρόκειται για την απόφαση που αφορούσε το τελευταίο προαπαιτούμενο για να ξεκλειδώσει η δόση του 1 δισ. ευρώ. (Προηγούμενο ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Σύμφωνα με την απόφαση, «Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτών παρόχων του, οι τιμές 51 αποζημιούμενων από τον Οργανισμό διαγνωστικών εξετάσεων, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43%, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο παράρτημα Ε. 

Οι λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο παράρτημα ΣΤ. 

Οι τιμές αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και του PET scan μειώνονται κατά 18% και 10% αντίστοιχα, επί των ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ

Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ καθορίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο. 

Η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από 2 μήνες».

Δείτε το ΦΕΚ, εδώ.