Κατά 50 εκ. ευρώ μειωμένες θα είναι οι φαρμακευτικές θεραπείες που θα πάρουν οι ασθενείς την επόμενη χρονιά, ύστερα από στάθμιση των νέων ποσοστών ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις ποσότητες φαρμάκων που καταναλώνονται σε ετήσια βάση ανά κατηγορία φαρμάκων που ο ΦΠΑ τους αυξήθηκε από το 6% στο 13% ή το 23%.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση και τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, υπολογίζεται ότι με την αύξηση αυτή, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη θεωρητικά θα παραμείνει στο 1,945 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι ασθενείς θα πάρουν φαρμακευτικές αγωγές σημερινής αξίας 1,915 δισ. ευρώ, αφού η επιβάρυνση από το νέο ΦΠΑ στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη προκαλεί μια επιβάρυνση της τάξης των 30 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η επιβάρυνση φτάνει τα 20 εκ. ευρώ σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, με αποτέλεσμα το όριο των δαπανών ύψους 570 εκ. ευρώ να οδηγεί σε θεραπείες σημερινής αξίας 550 εκ. ευρώ, κατεβάζοντας τον ...πήχη, στα επίπεδα του 2017, αντί του 2016 που ακόμη δεν έχει έρθει...

Τα προβλήματα που φέρνει συνολικά ο ΦΠΑ στην τιμολόγηση των φαρμάκων, συζητήθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, η οποία συγκλήθηκε για να συζητήσει τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι φαρμακευτικές μετά την έκδοση του τελευταίου δελτίου τιμών φαρμάκων.

Πέραν των ενστάσεων για σειρά λαθών που είχαν παρατηρηθεί και μετά την έκδοση του διορθωτικού Δελτίου Τιμών, η συζήτηση απασχολήθηκε με το θέμα του ΦΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι τα ιδιοσκευάσματα που αρχικά είχαν ενταχθεί στη λίστα του ΦΠΑ 13% είναι περισσότερα από 194 και μάλιστα υπολογίζονται σε 230 περίπου, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί λάθος στις δασμολογικές κλάσεις που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι γίνονται οι εισαγωγές συγκεκριμένων σκευασμάτων, έναντι των δασμολογικών κλάσεων που οι φαρμακευτικές χρησιμοποιούν στην πράξη.

Με τα δεδομένα αυτά, η φαρμακοβιομηχανία, αναμένει σήμερα την ανάρτηση και πάλι διορθωτικού δελτίου τιμών με το οποίο εκτός από τη διόρθωση τυχόν λαθών που παρατηρήθηκαν από την προηγούμενη διαδικασία τιμολόγησης, τώρα θα ξεκαθαρίζει με σαφήνεια το ποσοστό ΦΠΑ με το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα το κάθε ιδιοσκεύασμα που έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.