Οι πρώτοι "τριγμοί" από τις πολιτικές φαρμάκου που ακολουθούνται τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, και έχουν φέρει ορισμένες μικρές ελληνικές φαρμακευτικές "στο χείλος του γκρεμού".

Οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς, είναι ημέρες πληρωμών και διευθέτησης υποχρεώσεων για να "κλείσει" το οικονομικό έτος, και οι επιχειρήσεις σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προσπαθώντας να αποφύγουν οικονομικές επιβαρύνσεις από τυχόν κυρώσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τις φαρμακευτικές που δεν έχουν ακόμη καταβάλλει τα clawback και rebate της προηγούμενης χρονιάς (2014) να σπεύσουν να φροντίσουν για την εξόφλησή τους, διαφορετικά θα δουν τα φάρμακά τους εκτός λίστας συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ, να διατίθενται στην αγορά με πλήρη καταβολή από τους ασφαλισμένους.

Η επείγουσα είσπραξη, εντάσσεται μέσα στα προαπαιτούμενα και ορίζει ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές από rebate και clawback, ώστε η καινούρια χρονιά να ξεκινήσει χωρίς οφειλές προς το δημόσιο.

Η πρακτική βέβαια, είναι να συμψηφίζονται τα ποσά αυτά με ενδεχόμενες εισπράξεις των εταιριών από νοσοκομεία ή τον ΕΟΠΥΥ, όμως στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορές ή στην περίπτωση που οι φαρμακευτικές δεν έχουν πωλήσεις προς νοσοκομεία ή φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, τότε υποχρεούνται στην καταβολή "ζεστού χρήματος".

Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση που "τρέχει" αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες μικρές φαρμακευτικές "να μην φτάνουν"...
Σημειώνεται ότι για το 2015, οι οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές έχει φτάσει πλέον πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, με το clawback να υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκ. ευρώ για φέτος και το rebate να εκτιμάται συνολικά περί τα 500 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 800 εκ. ευρώ περίπου.

Έτσι, με την είσπραξη της πολυαναμενόμενης δόσης, οι φαρμακευτικές περιμένουν να ξεκινήσουν και πάλι οι πληρωμές τους, όμως στα ταμεία τους, θα δουν τελικά περί το μισό δις. ευρώ κι αυτό σταδιακά, από τις πωλήσεις αξίας 1,3 δισ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη χρονιά που τελειώνει.