Κάθε χρόνο στις γιορτές μας δίνεται η δυνατότητα, λόγω περισσότερου ελεύθερου χρόνου, να περάσουμε κάποιες ώρες με ηλικιωμένους συγγενείς και να μάθουμε από πρώτο χέρι τι τους ταλαιπωρεί. Ίσως έτσι δικαιολογείται, λοιπόν, ότι αμέσως μετά το πέρας των γιορτών, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στους ανθρώπους που απευθύνονται στους νευρολόγους, ανησυχώντας ότι κάποιος συγγενής τους πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα ραντεβού και τις μεγαλύτερες αναμονές για τους νευρολόγους, με την αύξηση να φτάνει έως και το 60% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Επιπλέον κάθε χρόνο τον Ιανουάριο αυξάνονται κατακόρυφα και οι αναζητήσεις πληροφοριών για τη νόσο στο Διαδίκτυο.

Πότε να ανησυχήσουμε

.Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση των νευρολόγων ότι συνήθως ανησυχούμε εάν τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας ξεχάσουν τι ήθελαν να πάρουν από την κουζίνα και αγνοούμε τη σημασία που έχει, για παράδειγμα, το ότι κάποιος συνέχεια ξεχνάει τα ονόματα εκείνων, με τους οποίους μιλάει.

.Άλλα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι το να χρησιμοποιεί κάποιος επαναλαμβανόμενα την ίδια πρόταση και το να χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα, που κάποτε απολάμβανε.

.Το αιφνίδιο τραύλισμα και τα συνεχή λάθη στην προφορά των λέξεων είναι, επίσης, ύποπτα.

Η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ υπενθυμίζει ότι άμεσος έλεγχος από έναν γιατρό απαιτείται, όταν η διαταραχή της μνήμης επηρεάζει την καθημερινή ζωή και ιδίως αν κάποιος:

* Δυσκολεύεται να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα, αλλά εύκολα θυμάται ό,τι συνέβη παλαιότερα

* Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει συζητήσεις ή τηλεοπτικά προγράμματα

* Χάνει την ακολουθία μιας συζήτησης την ώρα που την κάνει

* Παρουσιάσει μείωση της κρίσης του και κάνει λάθος επιλογές (π.χ. φοράει κοντομάνικο μέσα στο καταχείμωνο)

* Μοιάζει χαμένος ακόμα και όταν βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον ή δυσκολεύεται να προσανατολισθεί στον χώρο και χάνει τον δρόμο του σε περιοχές που γνώριζε καλά.

* Ακούει τους άλλους να του λένε ότι ξεχνάει όλη την ώρα