Είναι οι μέρες που οι υπερβολές "επιτρέπονται" και οι γυναίκες θέλουν να νιώθουν και να είναι σέξυ. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, λοιπόν, έχουν την τιμητική τους. Όμως οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι τα λάθος παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν από απλές ενοχλήσεις μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στα πόδια συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, άπειρα νεύρα και φλέβες, που καταλήγουν μέχρι την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 60% των γυναικών δεν συμμορφώνεται με το κριτήριο της άνεσης και της λειτουργικότητας κι ότι 4 στις 10 αγοράζουν συνειδητά παπούτσια, που ξέρουν ότι δεν τους ταιριάζουν. Αρκεί «να είναι στη μόδα».

Σύμφωνα με τον ποδίατρο Μάνο Αρβανιτάκη, οι γόβες - στιλέτο, κλασική επιλογή για τις μέρες των γιορτών και όχι μόνο, είναι αναμφισβήτητα κολακευτικές για την εικόνα των ποδιών, είναι, όμως, ό,τι χειρότερο υπάρχει για την υγεία τους, αφού, αν φοριούνται για πολλές ώρες δημιουργούν προβλήματα, όπως μεγάλη καταπόνηση στα μετατάρσια, πόνο στα πόδια, φθορές στα γόνατα και στη μέση (στη μακροχρόνια χρήση), φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα και διαστρέμματα, αν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση.

Δεν αρκεί, όμως, το ψηλό τακούνι για να «κάνει τη ζημιά». Κακό παπούτσι είναι και το πλαστικό παπούτσι, που δεν είναι φτιαγμένο από καλά υλικά, το κακώς σχεδιασμένο, το υπερβολικό σε ύψος, το μυτερό κι εκείνο που έχει έντονες ραφές, που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του ποδιού.

Μην παρασυρθείτε λοιπόν από το ωραίο σχέδιο, χάνοντας το «στοίχημα» της ποιότητας, λέει ο κ. Αρβανιτάκης.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται, τέλος, κατά την αγορά των παπουτσιών και στο νούμερο. Το σωστό νούμερο είναι βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την άνεση στο περπάτημα, αλλά και για την υγεία των ποδιών, καθώς ένα μεγάλο παπούτσι προκαλεί τριβές κατά τη βάδιση, ενώ ένα μικρότερο ασκεί πιέσεις, που προκαλούν τριβές στα μεσοδακτύλια.

Δείτε χρήσιμες πληροφορίες στο βίντεο που ακολουθεί: