Οι μεταλλάξεις γονιδίων, που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, εμπλέκονται στην εμφάνιση και άλλων ειδών καρκίνοιυ, σύμφωνα με νέα Αμερικανική μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν το γενετικό υλικό περισσότερων από 4.000 περιπτώσεων καρκίνου. Όπως φαίνεται, δε, αντίθετα από ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, λιγότεροι από ένας στους δέκα συχνοί καρκίνοι, όπως αυτοί του μαστού και του πνεύμονα, είναι κληρονομικοί.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στο κρατικό πρόγραμμα "The Cancer Genome Atlas", σύγκριναν υγιείς ιστούς με ιστούς των όγκων και τους μελέτησαν σε αντιδιαστολή με το γενετικό υλικό, που κληρονόμησαν οι ασθενείς από τους γονείς τους. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι μόλις το 9% των καρκίνων του μαστού φέρει μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περάσουν από μητέρα σε παιδί. Το ίδιο συμβαίνει στο μόλις 8% των καρκίνων του προστάτη, το 8% των κρουσμάτων πλακώδους καρκινώματος πνεύμονα, το 7% των αδενοκαρκινωμάτων του πνεύμονα, το 11% των καρκίνων του στομάχου και το 19% των καρκίνων των ωοθηκών.

Στον καρκίνο του νεφρού, κληρονομικότητα φαίνεται ότι υπάρχει μόνο στο 5% των κρουσμάτων, ενώ από 8% είναι η κληρονομικότητα στα γλοιώματα (καρκίνοι του εγκεφάλου) και στους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου, 7% στους καρκίνους του ενδομητρίου, και από 4% στα γλοιοβλαστώματα και την οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Nature Communications» και αποκαλύπτει, επίσης, ποια γονίδια είναι υπαίτια για τις κληρονομούμενες μορφές των παραπάνω καρκίνων.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα γνωστά γονίδια του καρκίνου του μαστού, τα BRCA1 και BRCA2, τα οποία παίζουν ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου. Στις μορφές αυτές συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι των ωοθηκών (19% ήταν ανενεργό), του στομάχου και του προστάτη.

«Σε γενικές γραμμές γνωρίζαμε ότι σε ορισμένα κρούσματα καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών υπάρχει ισχυρή κληρονομική συνιστώσα, και πως αυτό συμβαίνει σπανιότερα σε καρκίνους όπως η οξεία μυελοειδής λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Li Ding, αναπληρώτρια καθηγήτρια ογκολογίας και γενετικής στο Πανεπιστήμιο Washington. «Για πρώτη φορά, όμως, μπορέσαμε να απομονώσουμε τις μεταλλαγές που είναι υπεύθυνες για την επιρρέπεια στον καρκίνο».