Πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη για τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ που εργάζονται με διατεταγμένη υπηρεσία σε μεταφορικά μέσα (ελικόπτερα, αεροπλάνα, ασθενοφόρα, κινητές μονάδες, πλωτά μέσα κλπ) θεσπίστηκε με το άρθρο 5 του ν. 2194/94, η οποία όμως καταργείται νομοθετικά, από 1.1.2016, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πρωτοφανή οπισθοδρόμηση και για συνθήκες Μεσαίωνα, και προειδοποιούν ότι αν δεν επανέλθει η συγκεκριμένη πρόσθετη ασφάλιση, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις από την Πρωτοχρονιά.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζουν ότι αυτή η υποχρεωτική ασφάλιση, με δαπάνη του δημοσίου, έγινε λόγω της ιδιαίτερης επικινδυνότητας του επαγγέλματος και των σοβαρών ατυχημάτων που συμβαίνουν. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει 13 νεκρούς από πτώση ελικοπτέρων και προ τριετίας δύο εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κάηκαν ζωντανοί σε τροχαίο ατύχημα με ασθενοφόρο στην Κρήτη. 

Στην επιστολή τονίζουν ακόμη ότι "η κάλυψη αυτή, που είναι αυτονόητη για ένα ευνομούμενο και πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος καταργείται νομοθετικά από 1/1/2016. Έτσι η πολιτεία μετά τις αλλεπάλληλες μισθολογικές περικοπές και την δραστική υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, μας επιβάλλει να εκτελούμε το έργο μας αφήνοντάς μας ασφαλιστικά ακάλυπτους. Με τον τρόπο αυτό επιδεικνύει την έσχατη περιφρόνηση προς τους συναδέλφους μας που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προσφέρουν καθημερινά ανεκτίμητο και υψίστης σημασίας έργο στο κοινωνικό σύνολο παλεύοντας για την διάσωση συνανθρώπων μας. 

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε συνθήκες Μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν πρόκειται να ανεχθούν την κατάργηση του δικαιώματός τους αυτού, που το θεωρούν στοιχειώδες μέτρο πρόνοιας και σας δηλώνουμε ότι εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους, από 1/1/2016 θα κατέλθουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας".