Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών, ενίοτε ξεχνάμε πόσο μόνοι αισθάνονται κάποιοι άνθρωποι και όχι απαραίτητα μόνο οι ηλικιωμένοι... Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA) 1 στους 4 ενήλικες νιώθει μόνος στις γιορτές ενώ περίπου 4 στους 10 ηλικίας από 45 χρόνων και πάνω νιώθουν μοναξιά όλη τη χρονιά. 

Η μοναξιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν σχετίζεται απαραίτητα με την απουσία ανθρώπων. Πολύ συχνά κάποιοι αισθάνονται μόνοι, αν και περιστοιχίζονται από άλλους ανθρώπους. Πάντως αναφορικά με τις γιορτές πολλοί εύχονται να μην έρθουν, ακριβώς γιατί τότε τα αισθήματα θλίψης, μοναξιάς κι απογοήτευσης μεγεθύνονται. Του λόγου το αληθές καταδεικνύουν και επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μοναξιά έχει επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι η μοναξιά προκαλεί κυτταρικές αλλοιώσεις, που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις ιογενείς λοιμώξεις και αυξάνουν την φλεγμονή στο σώμα, ότι προκαλεί υπέρταση και στρες. Μία μεγάλη μετανάλυση, εξάλλου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η μοναχική ζωή αποτελεί σημαντικό προάγγελο πρόωρης θνησιμότητας».

Πώς να την αντιμετωπίσετε

* Ελάτε σε επικοινωνία με ανθρώπους που ξέρετε. Ένα τηλέφωνο, SMS, email ή ένα γράμμα είναι ό,τι πρέπει για να τους θυμίσετε ευγενικά την ύπαρξή σας και να νιώσετε πιο συνδεδεμένοι με άλλα άτομα.

* Προσπαθήστε να συμμετέχετε σε συζητήσεις. Στον χώρο εργασίας ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το να ακούτε χωρίς να μιλάτε ή να ασχολείστε με το κινητό σας, είναι συνταγή αποκλεισμού και μοναξιάς.

* Βγείτε για μια βόλτα. Μερικές φορές ακόμα και δυο κουβέντες με αγνώστους είναι βάλσαμο στην μοναξιά.

* Δημιουργήστε ευκαιρίες για κοινωνική επαφή. Αρχίστε λ.χ. μια συζήτηση με την γειτόνισσα ή μιλήστε με τον μπροστινό σας στην ουρά του σούπερ μάρκετ.

* Δηλώστε συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες για να ασχοληθείτε με κάτι που ας ενδιαφέρει (π.χ. σε ένα πρόγραμμα του δήμου)

* Δημιουργήστε σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι εκπλήσσονται ευχάριστα καθώς ανακαλύπτουν παλιούς φίλους και γνωστούς με τους οποίους έχουν χαθεί από χρόνια.

Μπείτε σε ιστοσελίδες ραντεβού. Μπορεί να μη βρείτε σύντροφο, αλλά έναν νέο φίλο.