Οι συνεχείς ενημερώσεις των emails αποτελούν μία "τοξική πηγή στρες", την οποία πρέπει να εξουδετερώσουν οι εργαζόμενοι, υποστηρίζουν Βρετανοί ψυχολόγοι. Η εύκολη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει κάνει τους εργαζόμενους της νέας εποχής διαθέσιμους 24/7, μιας και, χάρη στις νέες εφαρμογές (apps) δεν υπάρχει, πια, η δικαιολογία "δεν το είδα, δεν το ήξερα, δεν με ειδοποιήσατε"... Αυτό, όμως, έχει τίμημα την απώλεια της ηρεμίας και την εκτόξευση του στρες, που μόνο κακό κάνει. Γιαυτό και οι ειδικοί μας προτρέπουν να κλείσουμε την εφαρμογή του email από τα κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να επανακτήσουμε την ψυχική μας ηρεμία εκτός, αλλά και εντός γραφείου!

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 2.000 εργαζομένους για τα πλεονεκτήματα και για τα μειονεκτήματα των emails ανακάλυψαν ότι δύο από τις πιο στρεσογόνες συνήθειες ήταν το να αφήνουν το email όλη μέρα ανοιχτό και το να το ελέγχουν πολύ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Μάλιστα, όσοι είχαν ενεργοποιημένη την εντολή για άμεση, αυτόματη ενημέρωση, όχι μόνο του ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και των φορητών συσκευών τους (π.χ. κινητό, τάμπλετ), ένιωθαν ακόμα εντονότερο στρεςΩστόσο το έντονο στρες εξαιτίας των emails συσχετίστηκε ισχυρά με αρνητικές επιπτώσεις της επαγγελματικής απασχόλησης στην οικογενειακή ζωή (π.χ. καυγάδες), που με τη σειρά τους είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις επιδόσεις στην δουλειά.

Οι ψυχολόγοι από το Κέντρο Future Work, στο Λονδίνο, που διεξάγει ψυχολογικές έρευνες στους χώρους εργασίας, λένε ότι τα emails είναι «δίκοπο μαχαίρι» διότι, ναι, μεν, αποτελούν χρήσιμο μέσο επικοινωνίας, αλλά η κατάχρησή τους πλήττει την αποδοτικότητα στη δουλειά και στο ευ ζην. Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Richard MacKinnon είπε χαρακτηριστικά: "Πρέπει εσείς να ελέγχετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι αυτό εσάς. Με άλλα λόγια χρησιμοποιήστε το email σας όταν πραγματικά υπάρχει λόγος και όχι επειδή, απλά, το βρίσκετε μπροστά σας σαν εφαρμογή.Τις ώρες που δεν το χρειάζεστε, απενεργοποιήστε το".

Στη μελέτη φάνηκε ότι, όσοι αναφέρουν πως τους είναι πιο χρήσιμα τα emails, αναφέρουν επίσης τα υψηλότερα επίπεδα στρες εξαιτίας τους. Η έρευνα έδειξε, ακόμη, πως περισσότερο υποφέρουν από τα αδιάκοπα emails οι εργαζόμενοι στην τεχνολογία (IT), στο μάρκετινγκ, στις δημόσιες σχέσεις, στο Ίντερνετ και στα MMEΠάνω από 30% των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς λαμβάνει καθημερινά πάνω από 50 emails, κατά μέσον όρο, ενώ περισσότερο από το 65% έχει μονίμως ενεργοποιημένες τις αυτόματες ενημερώσεις σε PC και φορητές συσκευές, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Τομέα Επαγγελματικής Ψυχολογίας (DOP 2016) της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρεία (BPS), στο Νότιγχαμ.