Ένα στοιχείο - κλειδί για να χάσουμε εύκολα τα κιλά των εορτών είναι η φυσική αποτοξίνωση. Η δυνατότητα, δηλαδή, του οργανισμού να αποβάλει τις τοξίνες – τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που μπορεί να συσσωρεύονται, μειώνοντας τις ενοχλητικές κατακρατήσεις σε υγρά και όχι μόνο.

Ένα τρόφιμο, που μπορεί να επιβαρύνει και να εμποδίσει αυτή την πολύτιμη λειτουργία, είναι το αλάτι. Περιορίζοντας το αλάτι, μειώνουμε τις κατακρατήσεις και διευκολύνουμε την απώλεια των κιλών. Ένα εύκολος, γευστικός και υγιεινός τρόπος για να το πετύχουμε είναι τα μπαχαρικά.
Προσθέτοντάς τα στο φαγητό, αντί για αλάτι, κρατάμε τη γεύση και προσφέρουμε στον οργανισμό τη δυνατότητα να κάνει τη φυσική του αποτοξίνωση καλύτερα. Παράλληλα τα πιο καυτερά μπαχαρικά, όπως το τσίλι, το πιπέρι κ.ά. ενισχύουν κατά ένα μικρό ποσοστό τη θερμογέννεση, δηλαδή την παραγωγή θερμότητας από τον οργανισμό, καίγοντας παραπάνω θερμίδες.

Στην περίπτωση, δε, που κάποιος ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, αλλά πεινάει συνέχεια, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο. Τροφές με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη προκαλούν ευκολότερο κορεσμό. Αυτές είναι:

*Ψάρι και πουλερικά
Αποτελούν κατεξοχήν πηγές πρωτεΐνης, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και άρα λίγες θερμίδες. Δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας, είτε κάνουμε δίαιτα είτε απλά τρώμε σωστά και ισορροπημένα.

*Γάλα – Τυρί –Γιαούρτι
Αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης και θα πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό ενός καλού πρωινού.

*Κρέας
Μοσχάρι, χοιρινό κ.α. αποτελούν πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο η εβδομαδιαία κατανάλωσή της θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, λόγω των κορεσμένων λιπαρών, της χοληστερόλης αλλά και του νατρίου που περιέχουν (ιδίως τα αλλαντικά).

*Μανιτάρια
Παρότι πολλοί δεν το γνωρίζουν τα μανιτάρια αποτελούν μια φυτική τροφή με πολύ νερό και ικανοποιητικά ποσά πρωτεΐνης. Μας χορταίνουν με ελάχιστες θερμίδες.

*Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Θα τα βρείτε κυρίως ως δημητριακά με βρώμη πλούσια σε πρωτεΐνη. Περιέχουν βρώμη που είναι πολύ υγιεινή, πολλές χορταστικές φυτικές ίνες αλλά και υψηλότερη πρωτεΐνη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα δημητριακά. Δεν μας δίνουν πολλά λιπαρά και άρα και οι θερμίδες τους είναι πολύ ικανοποιητικές.

*Αυγό
Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή μας. Μπορεί εκτός των άλλων να μας προσφέρει γρήγορο κορεσμό, είτε βραστό είτε ποσέ είτε σε μια ομελέτα με λίγο λάδι.

*Ξηροί καρποί
Ιδανικό σνακ αλλά και συστατικό μιας σαλάτας, ενός smoothie, ενός γιαουρτιού, μιας μερίδας γάλακτος με δημητριακά κ.α.. Μας δίνουν ικανοποιητικά ποσά πρωτεΐνης και απαραίτητων αμινοξέων.