Ερευνητές από την Ταϊβάν ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή εφαρμογή - μεταφραστή, που αναγνωρίζει το κλάμα του μωρού και ερμηνεύει τι σημαίνει!

Η εφαρμογή ονομάζεται Infant Cries Translator και αποτελεί δημιούργημα ερευνητών από το Νοσοκομείο Yunlin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν. Αναγνωρίζει τέσσερα διακριτά μοτίβα ήχων, καταγράφοντας το κλάμα του μωρού και συγκρίνοντάς το με ηχητικά δείγματα από μια πλούσια βάση δεδομένων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε διάστημα δύο ετών οι ερευνητές συνέλεξαν περίπου 200.000 ηχητικά δείγματα από περίπου 100 νεογέννητα και τα καταχώρισαν σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων. Η ανάλυση της συχνότητας κάθε δείγματος επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις στο κλάμα των μωρών.

Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε βάσει των δειγμάτων και των αναλύσεων παρέχει τη «μετάφραση» του κλάματος σε μόλις 15 δευτερόλεπτα! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια της εφαρμογής αγγίζει το 92% για μωρά ηλικίας έως δύο εβδομάδων και βοηθά τους γονείς να αντιληφθούν εάν το μωρό πεινάει, νυστάζει, πονά ή έχει λερώσει την πάνα του.

Σύμφωνα με τα σχόλια των γονέων, που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή, η ακρίβειά της μειώνεται όσο το μωρό μεγαλώνει. Για τα μωρά έως δύο μηνών, τα ποσοστά επιτυχούς «μετάφρασης» φτάνουν έως και 84-85%, ενώ για τα μωρά έως τεσσάρων μηνών, το ποσοστό επιτυχίας φτάνει έως και 77%.

Η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται συνεχώς και ο αλγόριθμος της εφαρμογής επιτρέπει στους γονείς να αλλάξουν τις ρυθμίσεις, ώστε να την εξατομικεύσουν, βάσει των ήχων που βγάζει το δικό τους μωρό.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη επί πληρωμή μέσω App Store και Google Play.