Τα ανησυχητικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το διεθνούς φήμης Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Τέξας, έχουν προκαλέσει προβληματισμό διεθνώς. Όπως φαίνεται, τα γλυκαντικά συστατικά της ζάχαρης επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο ενζυμικό μηχανισμό, ο οποίος, μάλιστα, ευνοεί και την μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες. Ειδικά η φρουκτόζη φαίνεται ότι αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τέσσερις ομάδες ποντικιών, τα οποία είχαν τροποποιήσει γενετικά, ώστε να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επί έξι μήνες τα ποντίκια ακολουθούσαν ένα από τέσσερα διαιτολόγια, με διαφορετική σύνθεση σε μη ζαχαρούχους υδατάνθρακες, σουκρόζη και φρουκτόζηΌσο περισσότερη σουκρόζη περιείχε ένα διαιτολόγιο, τόσο περισσότερα ποντίκια, της ομάδας που το ακολουθούσαν, εκδήλωναν καρκίνο του μαστού, ενώ, όσο περισσότερη φρουκτόζη περιείχε, τόσο αυξάνονταν οι μεταστάσεις.

Από τα ποντίκια που δεν έτρωγαν ζάχαρη, αλλά άλλους υδατάνθρακες, το 30% εκδήλωσε καρκίνο του μαστού, ενώ, απ’ όσα έτρωγαν ζάχαρη, εκδήλωσε καρκίνο το 50-58%, αναλόγως με το συστατικό της που κατανάλωνε. Ο περαιτέρω έλεγχος των ποντικιών έδειξε ότι αυτό οφειλόταν στο ότι η ζάχαρη προκαλούσε αυξημένη έκφραση ενός ενζύμου, που λέγεται 12 - λιποξυγενάση και παίζει ρόλο στη χρόνια φλεγμονή.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την διαιτητική ζάχαρη με διάφορους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Dana Farber, ενώ και άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της φλεγμονής στον οργανισμό, που μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

“Η παρούσα μελέτη διερεύνησε την επίδραση της διαιτητικής ζάχαρης στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στους αδένες του μαστού σε ποντίκια, ενώ μελετήθηκαν και οι επιμέρους μηχανισμοί, που μπορεί να οδηγούν στην ανάπτυξη των όγκων” ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Lorenzo Cohen, καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Anderson “Διαπιστώθηκε ότι η ζάχαρη και ειδικά η φρουκτόζη, ήταν υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της μετάστασης των υπαρχόντων καρκινικών όγκων στους πνεύμονες, καθώς και για την αύξηση των ενζύμων 12-LOX και 12-ΗΕΤΕ, τα οποία ευνοούν την διόγκωση των καρκινικών όγκων στον μαστό”.