Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε ποσοστό 70%, σε σχέση με συνομίληκούς τους που δεν έχουν θέματα με τη στύση τους. 

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συνηθισμένη. Θεωρείται από πολλούς διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, όμως, πλέον, σχεδόν το 20% του ανδρικού πληθυσμού κάτω των 40 ετών αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης - και 1 στους 5 άνω των 60. Στους νέους άνδρες οι αιτίες είναι ψυχολογικές, ως επί το πλείστον. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η αιτία συνήθως είναι οργανική (για παράδειγμα υπέρταση, αθηρωμάτωση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα).

Τα εν λόγω ευρήματα αφορούν κυρίως σε άνδρες ηλικίας 50 ετών και πάνω και σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές ο κίνδυνος για τη ζωή των πασχόντων προέρχεται από δυνητικά σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Όπως αναφέρεται στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM)οι πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία πρέπει απαραιτήτως να κάνουν καρδιαγγειακό τσεκ απ και να αρχίζουν αμέσως θεραπεία, εάν εντοπιστεί κάτι ύποπτο.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 1.790 άνδρες, μέσης ηλικίας 45,4 ετών, οι 557 εκ των οποίων είχαν στυτική δυσλειτουργίαΣτη διάρκεια σχεδόν οκτώ ετών παρακολούθησης, 244 από τους άνδρες αυτούς έχασαν τη ζωή τους - οι 61 από καρδιαγγειακά αίτια, οι 64 από καρκίνο, οι 12 από χρόνιες πνευμονοπάθειες και οι υπόλοιποι από άλλες αιτίες.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψη τους κάθε πιθανό παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο (από την ηλικία και το εισόδημα έως συνυπάρχοντα νοσήματα και τον τρόπο ζωής) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εθελοντές με στυτική δυσλειτουργία κατά την έναρξη της μελέτης είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκειά της, σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από αυτήν.

«Το εύρημα αυτό έχει σημαντικό κλινικό αντίκτυπο, διότι υποδηλώνει ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ισχυρό προάγγελο πρόωρης θνησιμότητας» αναφέρεται στην επιστημονική δημοσίευση.