Τα τελευταία χρόνια οι γυναικολόγοι "κυνηγούν" τις εγκύους να προσέχουν και να μην παίρνουν πολλά παραπανίσια κιλά - ανάλογα, βέβαια, και με τον εκάστοτε σωματότυπο - καθώς ελλοχεύει ο διαβήτης της εγκυμοσύνης, αλλά και άλλοι κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό. Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, η έγκυος πρέπει να προσλαμβάνει 75.000 θερμίδες, που μεταφράζεται σε περίπου 300 εξτρά θερμίδες την ημέρα, ήτοι 1-2 σνακ την ημέρα. Θα μπορούσε να είναι ένα τοστ κι ένα μικρό φρούτο ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών κι έξι αμύγδαλα. Στο τέλος του α' τριμήνου το έμβρυο ζυγίζει 28 γραμμάρια. 
 

Πάντως μεταξύ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας οι συστάσεις προς τις εγκύους ποικίλλουν. Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση Journal of Tropical Pediatrics, στο πρώτο τρίμηνο η έγκυος μπορεί να παίρνει καθημερινά +9 θερμίδες, στο β' τρίμηνο +8 θερμίδες και στο γ' τρίμηνο +216 θερμίδες.

Η American Pregnancy Association συστήνει το α' τρίμηνο η έγκυος να τρώει κανονικά, το β' τρίμηνο να παίρνει +340 θερμίδες την ημέρα και το γ' τρίμηνο +450 θερμίδες.

Βρετανοί ερευνητές, από την πλευρά τους, συστήνουν το α' τρίμηνο η έγκυος να τρώει κανονικά, το β' τρίμηνο να παίρνει +200 θερμίδες την ημέρα και το γ' τρίμηνο +30 θερμίδες.