Ως το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο του 4χρονου κοριτσιού που κατέληξε, μετά από χειρουργείο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Κρήτης, στις 28 Δεκεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χανίων και σε ευρεία σύσκεψη, συζητήθηκαν οι ανάγκες του νοσοκομείου.

Σχετικά με το τραγικό γεγονός λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε, ότι το υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο από την πρώτη στιγμή για το συμβάν και για τις ενέργειες που έχουν γίνει, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

Τόνισε όμως, ότι πέρα από την απόδοση ευθυνών, για την πολιτική ηγεσία προέχει η προάσπιση της αξιοπιστίας του δημόσιου συστήματος υγείας και της ασφαλούς και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη "ότι σχετικά με το θάνατο του τετράχρονου κοριτσιού το οποίο χειρουργήθηκε στις 28/12 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατανοώντας την ευαισθησία που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν και πάντα με σεβασμό στον πόνο και στην οδύνη των γονέων, έχει φροντίσει να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού έτσι ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εφόσον προκύψουν.

Την επόμενη μέρα από τον θάνατο της 4χρονης (29.12.2015) ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ- Γ.Ν. «Βενιζέλειο» ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή, έδωσε εντολή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και σε συνεννόηση με το Υπουργείο, ζήτησε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη διοίκηση του Βενιζέλειου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενδεδειγμένη ελεγκτική παρέμβαση του Σώματος. Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τελική ιατροδικαστική έκθεση με βάση τις τοξικολογικές εξετάσεις που εκκρεμούν και η οποία αναμένεται να προσδιορίζει τα ακριβή αίτια θανάτου του κοριτσιού".

Το νοσοκομείο Χανίων
Σε ότι αφορά το νοσοκομείο Χανίων, ο κ. Πολάκης υποσχέθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σημειώνοντας πως ήδη μέχρι και 31 Δεκεμβρίου είχε δοθεί στα νοσοκομεία ποσό 1,175 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο ποσό δόθηκε στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κάλυψη των κενών προσωπικού με "μια μαζική ένεση προσωπικού με 985 προσλήψεις  που 10 Ιανουαρίου βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, με 617 επικουρικούς γιατρούς που διορίστηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα, αλλά και με 570 άτομα για τα οποία θα βγει προκήρυξη μέσα στον μήνα και επίσης με τα 1800 άτομα που θα προσληφθούν μέσα στο χρόνο».

Ο κ. Πολάκης πρόσθεσε ακόμη ότι "θα μπει βαθιά το μαχαίρι στην διαπλοκή και στην παραοικονομία των νοσοκομείων με την αλλαγή του τρόπου προμηθειών, ενώ τόνισε πως ήδη συμβάσεις που φαίνεται πως κρύβουν διαφθορά, κόβονται. Το συνολικό σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του καλοκαιριού".