Αντικρουόμενα στοιχεία, σχετικά με την αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων τις μέρες πριν το δημοψήφισμα, δίνουν οι εταιρίες μελετών που καταγράφουν τη συμπεριφορά της αγοράς φαρμάκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας μελετών IMS η κατανάλωση στα φαρμακεία, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, αυξήθηκε σε όγκο (τεμάχια) κατά 41,4% περίπου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, στο δείγμα φαρμακείων βάσει των οποίων η IMS εκπονεί τις μελέτες της. Την ίδια εβδομάδα, η αύξηση σε αξίες έφτασε το 39,6% και η κίνηση κορυφώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουλίου, τελευταία εργάσιμη πριν το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με την ΕΤΕΣΤΑ, η κατανάλωση από τις αρχές Ιουνίου ως την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, αυξήθηκε κατά 35% συνολικά, και την τελευταία εβδομάδα κατά 30%, με κυριότερη "προτίμηση" των ασθενών σε ορμονικά, νευρολογικά και καρδιολογικά σκευάσματα, για τα οποία η αύξηση έφτασε μέχρι και 120%, συνδυαστικά μέσω συνταγών ΕΟΠΥΥ και αγορά τοις μετρητοίς. 

Βάσει στοιχείων ΕΟΦ, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι την ίδια αυτή εβδομάδα, οι παράλληλες εξαγωγές έφτασαν περίπου το 1 εκ. τεμάχια, και μάλιστα από αυτά, οι 764.000 τεμάχια, "έφυγαν" από τη χώρα, την Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη πριν το δημοψήφισμα... 

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η ΗΔΙΚΑ, η οποία ελέγχει το σύνολο των συνταγών που εκτελούνται, έδωσε αύξηση για την εβδομάδα εκείνη, μόλις 7%.
Η τελική αποτίμηση όμως, θα γίνει δυο μήνες μετά, διότι τα δείγματα που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά και χρειάζεται χρόνος για την επεξεργασία των στοιχείων, με τη συμμετοχή και των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΦ.

Η τελική αυτή επεξεργασία θα δείξει και το γιατί οι ασθενείς δεν έσπευσαν να αποθεματοποιήσουν τα φάρμακα που τους χρειάζονται, καθώς στους λόγους περιλαμβάνονται οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των ασθενών (εξαιτίας αυτού πολλοί έκαναν και χρήση των συνταγών του ΕΟΠΥΥ), ο έλεγχος κεφαλαίων που περιορίζει τη ρευστότητα στα νοικοκυριά ή και η πεποίθησή τους, ότι τα φάρμακά τους θα ήταν διαθέσιμα και μετά το δημοψήφισμα.