Για πολλούς, κάθε φορά που ο χρόνος αλλάζει, η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η απώλεια βάρους. Και πώς αλλιώς, όταν τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, τραβούν ολοταχώς την ανηφόρα... Οι Αμερικανικές εκδόσεις U.S. News & World Report έδωσαν και φέτος το στίγμα της καλύτερης δίαιτας (ή μήπως να πούμε διατροφής;) και στις πρώτες θέσεις φιγουράρει η Δίαιτα Αντικατάστασης Γευμάτων (Health Management Resources), που μπορεί να την κάνει κάποιος μόνος του στο σπίτι ή σε κάποια κλινική. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραγγείλει ολιγοθερμικά γεύματα, όπως σούπες, χυμούς, μπάρες και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι ειδικοί λένε ότι είναι βολικό να παραγγέλνεις και να σου έρχονται σπίτι τα γεύματα, αλλά με αυτό το μοντέλο διατροφής, αν και χάνεις βάρος, δεν μπορείς εύκολα να βγαίνεις έξω για φαγητό. Επιπλέον οι ποσότητες είναι μικρές και δεν χορταίνεις εύκολα.

Μήπως, λοιπόν, μια πιο αργή προσέγγιση είναι πιο αποτελεσματική σε βάθος χρόνου; αναρωτιούνται οι ειδικοί επί της διατροφής. Η νέα λίστα με τις αποτελεσματικές δίαιτες της χρονιάς περιλαμβάνει αλλαγή στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα η Δίαιτα DASH, που βρίσκεται στην κορυφή, σχεδιάστηκε για να βοηθήσει ανθρώπους με υπέρταση και εστιάζει σε ένα διατροφικό πλάνο, όπου τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και η άπαχη πρωτεϊνη πρωτοστατούν. Οι δημιουργοί της εν λόγω δίαιτας τη χαρακτηρίζουν «ευέλικτη και ισορροπημένη, ένα διατροφικό πλάνο, που βοηθά να υιοθετήσουμε για όλη μας τη ζωή ένα στυλ διατροφής, που προστατεύει την καρδιά». 

Μια δίαιτα, για να κερδίσει την πρώτη θέση στη λίστα του U.S. News & World Report, πρέπει να είναι εύκολη στην εφαρμογή, θρεπτική, ασφαλής και αποτελεσματική τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Η Δίαιτα DASH βρέθηκε στην πρώτη θέση της γενικής λίστας με τις καλύτερες δίαιτες, αλλά συμπεριλήφθηκε και στις παρακάτω επιμέρους κατηγορίες:

- Καλύτερη Δίαιτα για Υγιεινή Διατροφή

- Καλύτερη Δίαιτα για Διαβήτη

- Καλύτερη Δίαιτα για την Καρδιά

- Δίαιτες Εύκολες στην Εφαρμογή

- Καλύτερες Δίαιτες για Απώλεια Βάρους

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δίαιτα MIND, η οποία βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Ουσιαστικά συνδυάζει τη Δίαιτα DASH με τη Μεσογειακή Δίαιτα, προτάσσοντας την κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών.