Ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Ματσούκας και η ομάδα του πήραν την πρώτη παγκόσμια πατέντα για το εμβόλιο, που φιλοδοξεί να θεραπεύσει τους ασθενείς, που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνσηΈτσι, εφόσον πάνε όλα καλά, η διάθεση του εμβολίου στην αγορά θα είναι γεγονός τα αμέσως επόμενα χρόνια.Τις κλινικές δομικές, που θα ξεκινήσουν στη μακρινή Αυστραλία, έχει αναλάβει η διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου

Η ουσία - κλειδί, που βάζει "βιολογικό φρένο" στην πολλαπλή σκλήρυνση και ειδικά στα πρώτα της στάδια, είναι η ελμυελίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ματσούκα. Πρόκειται για ένα εικοσαπεπτίδιο, επίτοπος, της πρωτεΐνης MOG (Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein), συνδεδεμένο μέσω πεπτιδικής γέφυρας με το σάκχαρο Μαννάνη. Από τις μέχρι σήμερα βιολογικές αξιολογήσεις σε πειραματόζωα, η ελμυελίνη εμφανίζει ιδιότητες θεραπευτικού εμβολίου, στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Στην πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας το περίβλημα της μυελίνης, μιας μονωτικής ουσίας που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν δεν υπάρχει σήμερα μια γενικευμένη θεραπεία, αυτό συμβαίνει γιατί σε όλους τους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει το ίδιο τμήμα της μυελίνης ως "εισβολέα" ώστε να της επιτεθεί.

«Η ιδέα μας είναι, με βιολογικό υλικό από τον συγκεκριμένο άρρωστο, να καταστέλλεται η παθολογική ανοσοαπόκριση, που αντιστοιχεί στην περίπτωσή του. Για να γίνει αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του αρρώστου, από το οποίο θα απομονώνονται κύτταρα, τα οποία, μετά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο, θα ξαναμπαίνουν στο αίμα του. Με τη βοήθεια συνθετικών πεπτιδίων που φτιάχνουμε, θα δημιουργούμε και θα τροποποιούμε κατάλληλα μια ομάδα κυττάρων, τα δενδριτικά κύτταρα. Οταν βρεθούν στον οργανισμό, τα δενδριτικά κύτταρα θα “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε πια να μην επιτίθεται στη μυελίνη" εξήγησαν οι Έλληνες ερευνητές.