Με τις αυτοκτονίες να αυξάνονται συνεχώς στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως τρόπους να προληφθούν τα απονενοημένα διαβήματα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Στο General Hospital της Μασσαχουσέτης στη Βοστόνη παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα 20 χρόνων περίπου 70.000 γυναίκες, οι περισσότερο δικτυωμένες κοινωνικά και, όπως διαπιστώθηκε, εμφάνιζαν περίπου 75% λιγότερες πιθανότητες να διαπράξουν αυτοκτονία, από ό,τι αυτές με τις λιγότερες κοινωνικές επαφές.

«Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα» είπε ο Dr Alexander Tsai. «Η αυτοκτονία είναι μέσα στις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου των γυναικών και τα ποσοστά αυξάνονται».

Ο  Dr. Tsai δήλωσε ότι η απάντηση της κοινωνίας στην αυτοκτονία τείνει να επικεντρώνεται στην ψυχική ασθένεια, αλλά οφείλει να διευρυνθεί. «Πρακτικά μιλώντας, θα ήθελα να αναφέρω πως, ένα σημαντικό μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι, υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο να αφαιρέσουν τη ζωή τους».

Για τη νέα μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 72.607 Αμερικανίδες νοσηλεύτριες, ηλικίας από 46 έως 71 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν από το 1992 μέχρι το 2010 ή μέχρι το θάνατό τους. Οι νοσοκόμες δέχτηκαν μια σειρά από ερωτήσεις για να προσδιοριστεί το επίπεδο της «κοινωνικής τους ένταξης», όπως πόσους φίλους είχαν, πόσο συχνά μιλούσαν με τους φίλους τους, αν ήταν παντρεμένες. Ρωτήθηκαν, επίσης, για τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές και άλλες κοινωνικές ομάδες. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές τις κατέταξαν σε επίπεδα δικτύωσης. Περίπου 43% των γυναικών ανήκε στην κατηγορία με την υψηλότερη κοινωνικότητα, ενώ περίπου 8% χαρακτηρίστηκε από μειωμένη κοινωνικότητα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 18 χρόνων, υπήρξαν 43 αυτοκτονίες στο σύνολο των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Συνολικά οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας είχαν 74–77% λιγότερες πιθανότητες να διαπράξουν αυτοκτονία, κατά τη διάρκεια της μελέτης, από εκείνες της δεύτερης κατηγορίας.

Σύμφωνα με τον Dr. Tsai, οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι τα άτομα με τις λιγότερες κοινωνικές επαφές είναι, επίσης, τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Γι’ αυτό η ομάδα μελέτης έλαβε υπόψη τις ψυχικές ασθένειες κατά την ανάλυση της έρευνας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κατάθλιψη συνολικά δεν ήταν συχνή μεταξύ των γυναικών της μελέτης.

Ο Dr. Tsai υποστήριξε ότι η κοινωνική ένταξη είναι ευρύτερη από την ύπαρξη μόνο μερικών στενών φίλων«Η συμμετοχή σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών σχέσεων – πέρα από τους κοντινούς φίλους και συγγενείς – όπως θρησκευτικές και κοινωνικές οργανώσεις, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία σας» κατέληξαν οι ερευνητές.