Το acid pocket, ή αλλιώς ο γαστρικός θύλακας οξέος, είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση της καούρας και της δυσπεψίας, τόνισε ο κ. Μανώλης Συμβουλάκης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center.

Ο θύλακας οξέος (acid pocket) είναι ένα μεταγευματικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργείται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μια περιοχή με υψηλή οξύτητα, που επικαλύπτει τις τροφές περίπου 15 λεπτά μετά την κατάποσή τους και διαρκεί μέχρι και 90 λεπτά. Αυτή η επικάλυψη - που περιέχει υδροχλωρικό οξύ, το οποίο έχει παραχθεί από το στομάχι - παλινδρομεί στον οισοφάγο, λειτουργεί σαν δεξαμενή του γαστρικού οξέος και προκαλεί συμπτώματα, όπως καύσο (καούρα), πόνο και όξινες αναγωγές. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει  βλάβες στον βλεννογόνο του οισοφάγου, όπως οισοφαγίτιδα ή μεταπλασία (οισοφάγος Barrett).

Η ανακάλυψη του acid pocket, το οποίο δημιουργείται σε όλους αλλά σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους, προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες, που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά αυτό το όξινο άνω στρώμα, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών (11-45%), λαμβάνοντας μόνο αντιόξινα φάρμακα, δεν είναι ικανοποιημένο από την θεραπεία του.

"Τα αλγινικά θα πρέπει να θεωρούνται σκευάσματα πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας, καθώς  επικαλύπτουν το acid pocket, προκαλώντας μια προστατευτική γέλη, που δεν επιτρέπει την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο και άρα  ο πάσχων δεν έχει καούρα, δυσπεψία ή πόνο. Τα αλγινικά θα πρέπει  να χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους με τα αντιεκκριτικά, αλλά και ως μονοθεραπεία, σε περιπτώσεις που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία, αλλά μόνον συμπτωματική ανακούφιση| εξήγησε ο κ. Συμβουλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει πολύ αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια Αμερικανική έρευνα, πάνω από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολαμβάνει το φαγητό του, πάνω από 60% αντιμετωπίζει διαταραχές ύπνου, περισσότεροι από 40% έχουν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% νιώθει ότι επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή.

Πιο πρόσφατα Ευρωπαϊκά δεδομένα, που αφορούσαν στην επίδραση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55 την εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.