Καφετέρια στη Γλυφάδα, διατηρούσε και ηλεκτρονικό φαρμακείο, μέσω του οποίου γίνονταν και πωλήσεις φαρμάκων!

Πρόκειται για το ένα από δύο ηλεκτρονικά φαρμακεία που βρέθηκαν από τους ελέγχους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να πωλούν και φάρμακα και οδήγησαν στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και τον ΕΟΦ, όμως όπως όλα δείχνουν, η ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι επαρκής. 

Το γεγονός αυτό αποκάλυψε χθες το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν για τη ρύθμιση σειράς θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φαρμακοποιών.

Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία που θα προωθηθεί, προτείνεται να στηρίζεται στο γαλλικό και γερμανικό μοντέλο, που περιλαμβάνουν πιστοποιήσεις, συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας, κατοχύρωση λογοτύπου κλπ, ώστε να είναι δυνατόν να ελεγχθεί η εταιρία πίσω από την ιστοσελίδα, για την τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας που οφείλει να ακολουθεί.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση αποφασίσθηκαν επίσης αλλαγές στη νομοθεσία σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις φαρμακείων βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, την αναμόρφωση του ωραρίου των φαρμακείων και την αναγνώριση των φαρμακείων ως την πρώτη βαθμίδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τα πληθυσμιακά κριτήρια των φαρμακείων όπως ισχύουν σε συνδυασμό με τους Καλλικρατικούς δήμους, αλλάζουν τις αδειοδοτήσεις, επιτρέποντας στα φαρμακεία να "μετακομίζουν" σε κεντρικά εμπορικά σημεία, αφήνοντας ταυτόχρονα τεράστιες περιοχές στην περιφέρεια χωρίς φαρμακείο.

Επόμενο πρόβλημα που αφήνει ακάλυπτους τους ασθενείς την κρίσιμη ώρα, είναι το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το διευρυμένο ωράριο, καθώς ολοένα και περισσότεροι φαρμακοποιοί βγαίνουν από το σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων. Αιτία είναι ότι η συγκέντρωση φαρμακείων σε εμπορικά σημεία, σε συνδυασμό με το διευρυμένο ωράριο οδηγεί στην προώθηση των ... καλλυντικών, δημιουργώντας ισχυρό αντικίνητρο για τους φαρμακοποιούς να περνούν μια ολόκληρη νύχτα για να καλύψουν ένα ή δύο περιστατικά που θα φέρουν ... διψήφιο τζίρο, τελικά.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης το θέμα της εγγραφής των φαρμακείων στο ΓΕΜΗ, όπου οι φαρμακοποιοί τόνισαν πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία για τις μονάδες υγείας, και πως κανείς πάροχος υπηρεσιών υγείας που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, (φαρμακεία, ιδιωτικά ιατρεία, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές) δεν υποχρεούται να εγγραφεί στο ΓΕΜΗ. Η τοποθέτηση βρήκε σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο ΕΟΠΥΥ
Η διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτ. Μπερσίμη, και συζήτησαν αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που σχετίζονται με την καθιέρωση των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κων. Λουράντος, επισήμανε στο πλαίσιο αυτό, τους κατ΄ αρχήν προβληματισμούς του εξαιτίας δυσχερειών που παρατηρούνται στην ΗΔΙΚΑ και οι οποίες -όπως τόνισε- θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν την εισαγωγή νέων δεδομένων ελέγχου στο σύστημα, προκειμένου η εφαρμογή των πρωτοκόλλων να γίνει με επιτυχία.

Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκε η τακτικότερη πληρωμή των φαρμακοποιών στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ορίζει την καταβολή των οφειλομένων εντός 60 ημερών, καθώς επίσης και η καθιέρωση ειδικής διαδικασίας για τη χορήγηση ορισμένων αναλωσίμων ειδών.