Ύστατη προσπάθεια για  αποτροπή της εφαρμογής του νοσοκομειακού clawback θα επιχειρήσει σήμερα στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA) σε συνάντηση που θα έχει με τον επικεφαλής της τρόικας σε θέματα φαρμάκου Τζιουζέπε Καρόνε.

Τον ΣΦΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος Πασχάλης Αποστολίδης, ο αντιπρόεδρος Κώστας Παναγούλιας και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας.

Η πρόταση που θα καταθέσουν στον Τζ. Καρόνε οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την EFPIA, και στοχεύει στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι στόχοι των μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί η ευχέρεια στην κυβέρνηση να επιλέξει εκείνη τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την τήρηση των στόχων.

Όπως τόνισε στο Healthmag ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Π. Αποστολίδης, "στόχος της συνάντησης είναι να επιτευχθεί μια ευελιξία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι στόχοι είναι διαπραγματεύσιμοι. Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων, χωρίς να υποστεί τόσο έντονες πιέσεις η φαρμακοβιομηχανία, ιδίως όταν πρόκειται για ένα μέτρο που είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. (προηγούμενο ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Το μνημόνιο συνεργασίας που προτείνουμε θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων όπως η ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για την φαρμακευτική δαπάνη, η αποκατάσταση των πληρωμών εντός των χρονικών περιθωρίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία,  αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που τελικά στοχεύουν στην εξισορρόπηση της αγοράς. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν σταδιακά να αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ασφυκτικές πιέσεις που έχει δεχθεί η αγορά φαρμάκου, αλλά και συνολικά της υγείας, τα τελευταία χρόνια.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, επιτεύχθηκε αντίστοιχη συμφωνία στη Βουλγαρία, οπότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημά μας".

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού πάνω από τον οποίο θα εφαρμόζεται το νοσοκομειακό clawback, έχει οριστεί στα 570 εκατ. ευρώ για το 2016, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 57,9 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 530 εκατ. ευρώ για το 2018 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 55,7 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.