Εννέα στους δέκα ανθρώπους αισθάνονται φανταστικούς παλμούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες παρερμηνεύουν τους σπασμούς των μυών, θεωρώντας ότι πρόκειται για ήχους που προέρχονται από το κινητό τους τηλέφωνο - ακούνε φανταστικές κλήσεις δηλαδή. Το φαινόμενο, μάλιστα, είναι τόσο συχνό, που έχει αποκτήσει και όνομα: το ονόμασαν "σύνδρομο της φανταστικής δόνησης".

Οι επιστήμονες λένε ότι είμαστε, πλέον, τόσο εξαρτημένοι από το κινητό μας, που δεν κάνουμε βήμα χωρίς αυτό - έχει γίνει προέκταση του χεριού μας. Κλήσεις, μηνύματα, emails, περιήγηση στο Ίντερνετ, κι όλα αυτά με διαφορετικούς ήχους... Όμως αυτή η "σχέση" μας προκαλεί στρες και μας έχει συνεχώς "στην τσίτα", κατά το κοινώς λεγόμενο, ώστε νομίζουμε ότι το τηλέφωνο χτυπάει, ακόμη κι όταν σιωπά. Νέοι άνθρωποι και γιατροί εμφανίζουν πιο συχνά το εν λόγω σύνδρομο. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Robert Rosenberger, από το Georgia Tech Institute of Technology έχει μελετήσει εκτενώς το φαινόμενο παρερμηνείας κλήσεων. "Όσοι υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο, περιγράφουν την αίσθηση ότι έχουν λάβει κάποιο μήνυμα ή ότι κάποιος του τηλεφώνησε, όταν είχαν το κινητό στο "αθόρυβο". Αλλά όταν επαναφέρουν τη ρύθμιση του ήχου, διαπιστώνουν ότι δεν χτύπησε. Βρίσκω τόσους πολλούς ανθρώπους, που μου λένε "μου συμβαίκει και μένα, αλλά νόμιζα ότι μόνο εγώ έχω... παραισθήσεις, ότι μόνο εγώ είμαι αλλόκοτος", ενώ συμβαίνει σε πάρα πολλούς" λέει ο καθηγητής.

Μελέτη του 2010 από τον καθηγητή Michael Rothberg και την ομάδα του έδειξε ότι σχεδόν το 70% των γιατρών στο νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης πάσχει από το σύνδρομο φανταστικής δόνησης. Μια πιο πρόσφατη μελέτη σε φοιτητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων έδειξε ότι η εμφάνιση του συνδρόμου φθάνει το 90%.