Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι “ο άνθρωπος αυτοϊάται” όταν αλλάζει ορισμένα δεδομένα, μέσω της σωστής νοοτροπίας, της διατροφής και του τρόπου ζωής, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό, καθώς “ο άνθρωπος εξοντώνεται από τον εαυτό του λόγω άγνοιας”. Συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ανθυγιεινές και επικίνδυνες τροφές, είπαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ενόψει του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής, που θα γίνει στην Αθήνα, 16 και 17 Ιανουαρίου.

Παράλληλα εκφυλιστικές και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική αποτελεί μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, είπαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου, που προσφέρει λύσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής (ΕΛΕΟΔΙ) Γιώργος Μηνούδης: "Στην Ελλάδα σήμερα περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα έχουν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από διαβήτη ή ότι έχουν ήδη πρόβλημα με το σάκχαρο. Επίσης η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία και στην παιδική παχυσαρκία, διεκδικώντας, δυστυχώς, τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Ένας στους πέντε εφήβους (21,9%) έχει βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό. Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι εκφυλιστικές παθήσεις έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας". 

Ο Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας του New York College στην Αθήνα, πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι ωκεανοί έχουν μολυνθεί, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και τα ψάρια που ζουν σε αυτούς, όπως σολομός, γαλέος, τόνος, που φέρουν ποσότητες υδραργύρου. "Αντίθετα τα μικρά ψαράκια του Αιγαίου είναι “καθαρά” και ωφέλιμα για την υγεία μας. Το έδαφος έχει μολυνθεί από φυτοφάρμακα και λιπάσματα, το νερό μεταφέρεται σε σωλήνες αμιάντου και μπορεί στην Αθήνα να είναι πολύ καθαρό, καθώς ελέγχεται ο αριθμός των ινών αμιάντου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε άλλες περιοχές. Οι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί ή ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα το 75% του ελληνικού πληθυσμού να αμφισβητεί την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνει".

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σκιάθου, όπου εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι το νερό της έχει τρεις φορές παραπάνω υδράργυρο.

“Πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμιλίζουμε και να δούμε το θέμα κατάματα” είπε ο κ. Μηνούδης, επισημαίνοντας ότι, παρόλο που σήμερα γνωρίζουμε ότι κατά 30% οι καρκινογεννέσεις και κατά 60% οι μεταβολικές ασθένειεες οφείλονται στη διατροφή, συνεχίζουμε την “εξόντωση μας”. 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι επιστήμονες θα αναλύσουν σε βάθος την επιστημονική θεώρηση και κλινική εφαρμογή της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής και θα απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως, ποια είναι η σχέση των ρευματικών παθήσεων και της οστεοπόρωσης με τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Τι πραγματικά είναι το άγχος και τι εννοούμε με τον όρο βιοχημικό άγχος. Πώς συνδέεται το άγχος με την κυτταρική υποθρεψία και τη χρόνια τοξίνωση και πώς αντιμετωπίζεται ολιστικά μέσω της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής.