Επικίνδυνα υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου, λόγω πρωτοφανούς έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων για στοιχειώδεις λειτουργίες.

Γάζες, βαμβάκι, ράμματα, φάρμακα κλπ. δεν υπάρχουν, ενώ το προσωπικό αγοράζει μόνο του χαρτί υγείας, υλικά καθαριότητας κλπ. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς ή φαρμακοποιοί προσφέρουν τα αναλώσιμα που χρειάζονται, χωρίς όμως να λύνεται το πρόβλημα... Η τελευταία παραγγελία υλικών έγινε τον πέρυσι Ιούνιο και Δεκέμβριο, και για ένα εξάμηνο εστάλη τελικά ένα κουτί αντιδραστήρια, που κάλυψε μόνο επείγουσες εξετάσεις αίματος.

Μόλις 16 άτομα λειτουργούν το Κέντρο, τη στιγμή που οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 35 για όλες τις ειδικότητες, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ προβλέπεται και η περιοδική επίσκεψη από άλλες ειδικότητες, ανεβάζοντας το απαιτούμενο προσωπικό πέραν του θεσμοθετημένου αριθμού των 35 θέσεων. Οι αγροτικοί γιατροί προσφέρουν σημαντικότατο δεν αντικαθίστανται άμεσα με τη λήξη της θητείας τους και τα κενά μεγαλώνουν, ενώ δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί στα ορεινά χωριά Κοσμάς, Πελετά, Παλιοχώρι.

Το υπάρχον προσωπικό καλείται να εξυπηρετεί 8.500 μόνιμο πληθυσμό του Δήμου Κυνουρίας (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) και άλλους τόσους και πλέον επισκέπτες-τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Τα χρωστούμενα ρεπό στους εργαζόμενους είναι πάρα πολλά.

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας, τα μικροβιολογικά μηχανήματα δεν συντηρούνται από ειδικούς βιοτεχνολόγους, αλλά από το προσωπικό, το ακτινολογικό και ο εξοπλισμός του χειρουργείου είναι εξαιρετικά παλιοί και θα έπρεπε από καιρό να έχουν αντικατασταθεί, δεν υπάρχουν μηχανήματα για υπερήχους, ορμονολογικούς δείκτες, αέρια αίματος κλπ, τα ασθενοφόρα παρουσιάζουν βλάβες συνεχώς και μπαίνουν σε περιοδική αχρηστία, ενώ πολλές φορές δεν έχουν ούτε βενζίνη και η γεννήτρια ρεύματος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, όχι μόνο δεν παίρνει μπροστά μόνη της, αλλά είναι 30 ετών και συντηρητής δεν υπάρχει...

Όπως τόνισε η Λαϊκή Συσπείρωση της περιοχής, δεν έφτανε η πενιχρότατη επιχορήγηση, προστέθηκε τελευταία και η υπαγωγή του Κ.Υ. στην Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στην Πάτρα. Για να εγκρίνει η Πάτρα πιστώσεις πρέπει το προσωπικό του Κ.Υ. να ψάξει για προμηθευτές, να ζητήσει προσφορές από εταιρίες, οι οποιές ζητούν πληρωμή με μετρητά, με αποτέλεσμα οι όποιες εγκρίσεις φτάνουν από την περιφέρεια, να είναι ελάχιστες, πολύ λιγότερες από τις ανάγκες.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πάντοτε ελλείψεις και κάθε φορά που εγκρίνονται τα ελάχιστα υλικά, το προσωπικό αναγκάζεται να περιορίσει δραστικά τον αναγκαίο ημερήσιο αριθμό εξετάσεων.