Σε βίαιη και μαζική έξοδο οδηγεί τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες το σχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφού οδηγεί ουσιαστικά σε δήμευση του εισοδήματός τους, εάν συνυπολογιστούν και οι λοιπές φοροδοτικές υποχρεώσεις τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας, με αντικείμενο την συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, υγειονομικοί, δικηγόροι και μηχανικοί αποφάσισαν να παραγματοποιήσουν κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14/1/2016 στις 12 το μεσημέρι, ξεκινώντας από τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).

Την Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους οι φορείς θα συνεδριάσουν και θα επανεξετάσουν τη στάση τους στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΤΕΕ, με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν.

Οι εκπρόσωποι των φορέων υπογράμμισαν ότι στοιχειωδώς η Κυβέρνηση δεν συζήτησε κάν με τους κοινωνικούς φορείς για το θέμα, ως όφειλε, ενώ τόνισαν παράλληλα ότι η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι επιστημονικοί φορείς ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο Πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.

Ο ΠΙΣ

Σημειώνουμε ότι αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΠΙΣ, για να αποφασίσει έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας προς το τέλος της επόμενης εβδομάδος. Παράλληλα, επίκειται  η Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ στις 6 Φεβρουαρίου 2016.