Όσο σημαντικό κι αν είναι ένα μεγάλο project στη δουλειά ή το μωράκι σας, που σας κρατά απασχολημένη στο σπίτι, άλλο τόσο σημαντική είναι η υγεία σας και πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα! Στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας από το Ινστιτούτο Υγείας της Γυναίκας των ΗΠΑ, η ανακοίνωση της οποίας συμπίπτει με τον Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, περισσότερες από το ένα τρίτο των γυναικών που ερωτήθηκαν δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα το ραντεβού τους με τον γυναικολόγο.

Ο βασικότερος λόγος, που τόσες πολλές γυναίκες αποφεύγουν να επισκεφθούν τον γυναικολόγο, είναι ότι "δίνουν περισσότερο βάρος στη φροντίδα της οικογένειάς τους και συχνά ξεχνούν τον ίδιο τους τον εαυτό" αναφέρει η γιατρός Sharyn N. Lewin, διευθύντρια του τμήματος Γυναικολογικού Καρκίνου του Ιατρικού Κέντρου Holy Name στο Teaneck του New Jersey. Πράγματι, 91% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η υγεία των παιδιών του είναι το παν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες προτεραιότητα έχουν οι επισκέψεις στο κομμωτήριο και κατά δεύτερο στον οδοντίατρο, στον οφθαλμίατρο και στον αιματολόγο για το ετήσιο τσεκ-απ.

Γιατί, λοιπόν, πρέπει να προγραμματίσετε άμεσα μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας; Ο έλεγχος ρουτίνας είναι ο μόνος σας σύμμαχος σας στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περίπου 13.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγνώστηκαν το 2015. Ο καρκίνος του τραχήλου συνδέεται με τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων, γνωστό ως HPV, και βάσει στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, σχεδόν κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο θα προσβληθεί από τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή του, γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πάθησης είναι αρκετά μεγάλος.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξελίσσεται αργά, και ως εκ τούτου μπορεί να ανιχνευθεί αρκετά έγκαιρα, όταν η αλλοίωση βρίσκεται ακόμα σε προ-καρκινικό στάδιο. Βασική προϋπόθεση είναι ο συχνός γυναικολογικός έλεγχος με τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο και με το Τεστ Παπ, το οποίο θεωρείται σημαντικό καθώς μπορεί να ανιχνεύσει αλλοιώσεις πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κοντοράβδη, μαιευτήρα – γυναικολόγο, ο έλεγχος με το Τεστ Παπ πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, τουλάχιστον έως την ηλικία των 65 ετών. Πέρα από το Τεστ Παπ, κάθε γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για έλεγχο και οδηγίες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου.

Το Τεστ Παπ είναι τόσο σημαντικό, γιατί ανιχνεύει αλλοιώσεις πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, τα βασικότερα των οποίων είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία, τα πολλά κολπικά υγρά, ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή και ο γενικευμένος πόνος στην πυελική χώρα, ο καρκίνος έχει, ήδη, προχωρήσει. "Εάν ανιχνευθεί νωρίς, υπάρχουν διαδικασίες, στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε για να διασφαλίσουμε την γονιμότητα της γυναίκας. Ως εκ τούτου, εάν η ασθενής θέλει να κρατήσει την μήτρα της και να αποκτήσει παιδιά, υπάρχει πιθανότητα να το πετύχουμε" αναφέρει η Lewin. "Δυστυχώς όμως, εάν η διάγνωση καθυστερήσει και ο καρκίνος έχει προχωρήσει, η θεραπεία με ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αποφευχθεί".

Ο πιο εύκολος τρόπος να περιορίσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοράβδη, ο εμβολιασμός συνιστάται σε γυναίκες και άνδρες ακόμα και από την ηλικία των 9 ετών και πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, χωρίς να αποκλείεται ο εμβολιασμός έως και την ηλικία των 26 ετών, παρ’ ότι έως τότε το άτομο είναι πιθανότερο να έχει εκτεθεί ήδη στον ιό. Τι θα συμβεί όμως αν "χάσετε το τραίνο"; Η Lewin τονίζει ότι πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον γυναικολόγο, να κάνετε τακτικά Τεστ Παπ, και να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά την επαφή. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γι αυτό, αν δεν το έχετε ήδη κόψει, έχετε άλλον έναν λόγο να το κάνετε. "Ο καπνός επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, καθιστώντας την ακόμα πιο ευάλωτη στον ιό του HPV που αναπτύσσεται σε έδαφος ανοσοκαταστολής" καταλήγουν οι ειδικοί.