H καθημερινή μηχανική πίεση που ασκείται στα πόδια, από το περπάτημα, το τρέξιμο ή ακόμα και από τη λανθασμένη στάση του σώματος, μπορεί να τους προκαλέσει ζημιά. Για να υπάρχει σταθερότητα και ελαστικότητα σε κάθε μας βήμα, το ανθρώπινο πόδι αποτελείται από 26 οστά, τα οποία, σε συνδυασμό με δεκάδες μύες, τένοντες και συνδέσμους, επιτυγχάνουν αυτόν τον σκοπό. Όπως, δε, εξηγεί ο κ. Εμμανουήλ Αρβανιτάκης, ποδίατρος - ποδολόγος, διπλωματούχος του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ στην Αγγλία, η πατούσα μας μπορεί να δώσει πληροφορίες που αφορούν στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Αυτό γίνεται μέσω μίας ειδικής εξέτασης, που λέγεται πελματογράφημα.

 

Τι είναι, ακριβώς, το πελματογράφημα; Πρόκειται για μια εξέταση ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία, η οποία δείχνει πώς περπατάμε και τι πιέσεις παίρνουμε από το έδαφος - βασική αιτία για τα προβλήματα που έχουμε στα πόδια μας, στον αστράγαλο, στα γόνατα, στο ισχίο και στη μέση. Ουσιαστικά είναι μια παρακλινική εξέταση των κάτω άκρων, που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας.

Η εξέταση αυτή, λέει ο κ. Αρβανιτάκης, πραγματοποιείται με τον πελματογράφο. Ο πελματογράφος είναι μια πλατφόρμα, που διαθέτει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες. Είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με ειδικό πρόγραμμα (software). «Είναι μια εξέταση πολύ βοηθητική στη δουλειά του ποδολόγου. Το πελματογράφημα πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, τη στατική και τη δυναμική. Στη στατική ο ασθενής στέκεται πάνω στην πλατφόρμα του πελματογράφου και τα δεδομένα από την εξέταση καταγράφονται στον υπολογιστή. Ενώ στη δυναμική φάση, ο ασθενής περπατάει πάνω στην πλατφόρμα, με κανονική ταχύτητα και ο υπολογιστής καταγράφει τα στοιχεία της τμηματικής ανάλυσης βάδισης» λέει ο κ. Αρβανιτάκης.

 

Με απλά λόγια, στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζεται ο τύπος βάδισης, η κατανομή βάρους, ο χρόνος βάδισης, ο άξονας του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παράμετροι. Τα στοιχεία από τις μετρήσεις στέλνονται στο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο τα αναλύει και τα συγκρίνει με κάποιες φυσιολογικές τιμές (νόρμες). Οι πληροφορίες αξιολογούνται και, αν κριθεί απαραίτητο, και πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό, συστήνεται στον ασθενή να χρησιμοποιεί ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, που είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για εκείνον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος.

 

Μέσω της εξέτασης αυτής και την κατασκευή των εξατομικευμένων πελμάτων μπορεί να επιτευχθεί:

  • Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα κατά τη διάρκεια της βάδισης.
  • Καλύτερη απόσβεση των κραδασμών.
  • Πρόληψη της μηχανικής επιβάρυνσης στο σώμα, που προκαλείται μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Ελάττωση της μυϊκής κούρασης.
  • Επιμερισμός πιέσεων σε μεγαλύτερη επιφάνεια του ποδιού, άρα πιο ξεκούραστη βάδιση.
  • Σωστή στάση σώματος.

 

Κάθε πελματογράφημα θα πρέπει να συνοδεύεται από διάγνωση και κλινική εκτίμηση από ποδίατρο εξειδικευμένο, που να έχει σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το πελματογράφημα συνήθως γίνεται για παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας), πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδη διαβήτη.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην χρησιμότητα του πελματογραφήματος (κινητική ανάλυση βάδισης ) στις περίπτωσεις που υποπτευόμαστε ή υπάρχει διαβητικό πόδι (μία πάθηση των κάτω άκρων που πρόκυπτει από τον διαβήτη και που μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί προκλινικά, πριν από την εμφάνιση της πάθησης σε κλινικό επίπεδο).

Ο κ. Αρβανιτάκης συστήνει η εν λόγω εξέταση να γίνεται προληπτικά, ειδικά στα παιδιά, ώστε κάποια προβλήματα, όπως η πλατυποδία, να μπορούν έγκαιρα να διαγνωστούν και να θεραπευτούν.