Δεν χάνει το γλυκό του χαμόγελο για κανέναν και για τίποτα. Το 11χρονο αγόρι, που έπασχε από μια σπάνια πάθηση, που ονομάζεται αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε σε μαστεκτομή, καθώς είχε καλοήθεις όγκους μέσα στις αρτηρίες του στήθους του, λόγω της πάθησής του. Η εν λόγω ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό, ακόμη και θάνατο.

Αν και οι μαστεκτομές συνήθως γίνονται λόγω καρκίνου στο μαστό - που είναι 100 φορές λιγότερο συχνός στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες - είναι πιθανό να γίνει κάποια για άλλους λόγους.

Οι όγκοι άρχισαν να αναπτύσσονται στο στήθος του Lewis Deakin όταν ήταν 8 χρόνων και έκτοτε έχει κάνει 15 χειρουργικές επεμβάσεις για να τους αφαιρέσει. Μέχρι που ο Dr. Hiroshi Nishikawa στο Νοσοκομείο Παίδων του Μπέρμινχαμ διέγνωσε τη νόσο. Η αρτηριοφλεβική δυσπλασία, είναι μία εκ γενετής δυσπλασία των αγγείων, η οποία δεν επιτρέπει την ομαλή σύνδεσή τους με τις αρτηρίες και τις φλέβες. Ο γιατρός, αφού εξήγησε στους γονείς πως στο στήθος του γιου τους υπήρχαν «κουβάρια» αιμοφόρων αγγείων με ανώμαλες συνδέσεις μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών, τους εξήγησε ότι η μαστεκτομή ήταν η μόνη λύση που θα έδινε οριστικό τέλος στο πρόβλημα αυτό.

«Ήταν ένα πραγματικά μεγάλο εξόγκωμα στο στήθος του. Φαινόταν και πάνω από τα ρούχα. Ένας καθηγητής του έκανε παρατήρηση γιατί πίστευε πως κρύβει ένα παιχνίδι κάτω από την μπλούζα του» δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph η μητέρα του 11χρονου, Victoria. «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος γνωρίζει για αυτή την ασθένεια. Μόνο μια φιλανθρωπική οργάνωση έχω εντοπίσει που να σχετίζεται, που λέγεται AVM Survivors. Δεν βρίσκω πουθενά συμβουλές ή πληροφορίες για ανθρώπους με αυτή την ασθένεια, εκτός από το facebook».

Τον προηγούμενο μήνα η 8χρονη Chrissy Terner από τη Γιούτα υπεβλήθη σε μαστεκτομή, προκειμένου να της αφαιρεθεί ένας όγκος, που απαντάται σπάνια (διαβάστε ΕΔΩ σχετικά).

Το 11χρονο αγόρι φαίνεται ότι χειρίζεται καλά την κατάστασή του, όσο πρωτόγνωρη κι αν είναι. Μάλιστα εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να εντυπωσιάσει τα κορίτσια και το... διασκεδάζει.

"Στην αρχή είχε πτοηθεί και δεν ήθελε να δει κανένας τα σημάδια στο στήθος του. Τώρα λέει στα κορίτσια ότι αυτές οι ουλές προήλθαν από μάχη με κάποιον καρχαρία και ομολογεί ότι "τσιμπάνε" με την ιστορία" λέει χαμογελώντας ο πατέρας του ασθενή, Wayne.