Αυτό, τουλάχιστον, προτείνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν κουράζονται οι ειδικοί να προτείνουν τις «σωστές» τροφές, που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας, οι περισσότεροι κάνουν λάθος επιλογές, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους, με την πίεσή τους και, τελικά, με το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Όπως, λοιπόν, συστήνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, ανθρακούχα αναψυκτικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα trans λιπαρών, άλατος ή ζάχαρης, θα μπορούσαν να περάσουν στον υψηλό συντελεστή, ενώ τα πιο υγιεινά (ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια) να παραμείνουν στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

 

Η παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΕ, αφενός θα συμβάλλει στην πρόληψη υγείας, καθώς και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, αφετέρου θα συμβάλλει αποφασιστικά - σε βάθος χρόνου - στην εξοικονόμηση πόρων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Δανία, έχουν θεσπίσει, ήδη, ανάλογους φόρους για ανθυγιεινά τρόφιμα, με στόχο την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας, όπως περιγράφεται στο άρθρο του BMJ [Taxing unhealthy food and drinks to improve health. BMJ2012;344:e2931].

 

Παράλληλα μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία θα συμβάλλει έμπρακτα στη συγκράτηση των τιμών σε κάποια (υγιεινά) προϊόντα, που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες αυτήν την περίοδο.

Εξάλλου σε συνδιάσκεψη των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αφορούσε στις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, ο ΟΗΕ αναγνώρισε τον θετικό ρόλο που έχει η φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων για την ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, καταλήγουν οι Έλληνες καρδιολόγοι.