Το έμφραγμα "χτυπάει" συνήθως αιφνίδια, συνηθίζουμε να λέμε, αλλά δεν είναι έτσι. Κι αυτό αποδεικνύεται από μία ιατρική εξέταση, η οποία ανιχνεύει το ενδεχόμενο εμφράγματος. Πρόκειται για το τεστ τροποπίνης, το οποίο γίνεται σε σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας εδώ και πολλά χρόνια.
 
Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του μυοκαρδίου, η οποία εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση εμφράγματος. Ο δείκτης θνησιμότητας από έμφραγμα είναι ιδιαίτερα υψηλός τις πρώτες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και πιθανότατα σώζει ζωές.  

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης TRAPID-AMI, που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στα Χρονικά της Επείγουσας Ιατρικής, επιβεβαιώνουν ότι η εξέταση τροπονίνης Τ εξασφαλίζει ταχύτερη διάγνωση του εμφράγματος σε ασθενείς με οξεία στηθάγχη - ο απαιτούμενος χρόνος παρατήρησης για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό του εμφράγματος μειώνεται από 3-6 ώρες σε μόλις 1 ώραΌπως αναφέρει ο Christian Mueller, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, ένας από τους κύριους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη: «Χάρη σ’ αυτή τη νέα προσέγγιση, μπορούμε τώρα να μειώσουμε τον χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, οι οποίοι προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ θωρακικό πόνο. Οι ασθενείς δε χρειάζεται, πια, να περιμένουν τρεις ώρες ή και περισσότερο χωρίς να γνωρίζουν εάν πάσχουν από κάποια θανατηφόρα νόσο ή αν ο θωρακικός πόνος που νιώθουν οφείλεται σε άλλες αιτίες».  

Η μελέτη TRAPID-AMI είναι μια προοπτική μελέτη παρατήρησης, που διεξάγεται με την υποστήριξη της Roche, και εξέτασε περισσότερους από 1.200 ασθενείς με οξεία στηθάγχη τα έτη 2011-2014. Η μελέτη διεξήχθη σε 12 ιδρύματα από εννέα χώρες και τρεις ηπείρους, με επικεφαλής τους καθηγητές Christian Mueller, Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (Ελβετία), και Bertil Lindahl, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία). Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη που επικυρώνει μια σύντομη διαγνωστική διαδικασία, η οποία περιελάμβανε δύο αιμοληψίες από τον ασθενή με διαφορά μιας ώρας και αφορούσε σε ασθενείς με πρώιμη στηθάγχη (δηλαδή με εμφάνιση συμπτωμάτων εντός έξι ωρών - το μέγιστο - από την ώρα εισαγωγής στο νοσοκομείο).

Η καρδιακή προσβολή, ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ), αποτελεί σύνηθες καρδιακό επεισόδιο, κατά το οποίο διακόπτεται η παροχή αίματος σε μια περιοχή της καρδιάς, με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα μυϊκά κύτταρα. Η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη, καθώς για κάθε 30 λεπτά που περνούν ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 7,5% στους ασθενείς με ΟΕΜ. Οι ασθενείς με στηθάγχη και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε ΟΕΜ αποτελούν περίπου το 10-20% των περιπτώσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται ένα έμφραγμα κάθε 43 δευτερόλεπτα.