Δικαιότερη κατανομή των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων, σε συνδυασμό με τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις, συζητήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου και εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, ενόψει της αυριανής τους κινητοποίησης.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη στήριξη και βοήθεια των Νέων Επιστημόνων το πρώτο χρονικό διάστημα έναρξης της δραστηριότητάς τους, καθώς και τους τρόπους ελάφρυνσης των βαρών και προστασίας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. 

Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε η δικαιότερη κατανομή των εισφορών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων με βάση το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης.

Και γι΄ αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία τεχνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την εξειδίκευση των προτάσεων εντός της ερχόμενης εβδομάδας πριν έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών.

Ο υπουργός
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους, θα εξειδικευθούν οι γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού, για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες εξασφαλίζοντας την ουσία, δηλαδή δίκαιοι κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών. 

Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής από εμπειρογνώμονες στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων, που ήταν σήμερα στη συνάντηση, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή και φορέων του Υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι να αθροιστεί η φορολογική και η ασφαλιστική επιβάρυνση, "ώστε να μην καταλήγει ένα δίκαιο σύστημα σε αποτελέσματα που ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι δίκαια. Θέλουμε, επομένως να εφαρμόσουμε ένα σύστημα ισονομίας, δικαιοσύνης, ίδιων κανόνων για όλους τους Έλληνες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την κοινωνία, πράγμα που ξεκινήσαμε από τώρα ώστε να ελέγξουμε και ενδεχόμενες συνέπειες ακραίες για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ασφαλισμένων". 

Πρόσθεσε πως η επιβάρυνση,  αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, θα πρέπει να είναι ανάλογη με το εισόδημα, αλλά να μην καταλήγει δημευτική. "Επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις. Εφόσον ελαφραίνουμε τις φτωχές και αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα. Δεν θέλουμε όμως αυτή η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αθροιστική, να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει, απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα. Αρκεί να μην φτάνει αυτή η επιβάρυνση να είναι εξοντωτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα δηλαδή αυτή την εξειδίκευση των γενικών αρχών του νομοσχεδίου ώστε να μείνουμε πιστοί στον κανόνα της ισονομίας αλλά να μην έχουμε και ακραία πράγματα", δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος δήλωσε τα εξής: 

«Στη σημερινή συνάντηση των Προέδρων των Επιστημονικών Φορέων με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, διατύπωσα για μία ακόμη φορά τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίες είναι πλέον γνωστές μέσα από τις ανακοινώσεις του Συλλόγου και βασίζονται στις συλλογικές αποφάσεις του Οργάνου μας.
Επανέλαβα ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί, αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα και οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε υπαλληλοποίηση, σε μετανάστευση και τους στερεί τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών και άλλων υποχρεώσεων τους.»  
Ο Υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής επεξεργασίας των ρυθμίσεων του σχεδίου, η οποία θα αρχίσει να συνεδριάζει από την προσεχή εβδομάδα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. που συνεδριάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, θα αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.