Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, οπότε ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης, έχουν νοσηλευθεί στις ΜΕΘ νοσοκομείων της χώρας 31 άτομα. Οι τρεις θάνατοι που σημειώθηκαν έχουν θορυβήσει την κοινή γνώμη, αλλά και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, που, ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας τα επόμενα 24ωρα, φοβούνται τα χειρότερα...

Από τους 3 θανάτους, ο ένας αφορούσε σε μια 36χρονη γυναίκα και οι άλλοι δύο σε άνδρες 73 και 76 ετών αντίστοιχα. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το κύμα της γρίπης για φέτος άργησε να ξεκινήσει, γιαυτό και είναι πολύ πιθανό να είναι χειρότερη η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες. Μόνο σήμερα, Τετάρτη, νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ πέντε άτομα.

Αυτό που έχει θορυβήσει τους ειδικούς είναι ότι φέτος η γρίπη φαίνεται να "χτυπά" περισσότερους νέους ανθρώπους, χωρίς, απαραίτητα να πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, το 70% των ατόμων που νοσηλεύεται είναι κάτω των 60 ετών ενώ γενικότερα η γρίπη φέτος - και συγκεκριμένα ο ιός Α(Η1Ν1) - χτυπά νέους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 35 και 55 ετών. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, ενώ, σημειωτέον, το εμβόλιο καλύπτει και το πανδημικό στέλεχος, το οποίο κυκλοφορεί φέτος στην κοινότητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφεται αυξημένη κίνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη σε ό,τι αφορά στις επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις των κλινικών δειγμάτων στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τώρα είναι το Α (Η1Ν1).

Τα δεδομένα από  9 ασθενείς με γρίπη και νοσηλεία σε ΜΕΘ, δείχνουν ότι η γρίπη μέχρι στιγμής «χτυπάει» άνδρες (οι έξι ασθενείς είναι άνδρες και οι τρεις γυναίκες) και ότι το εύρος ηλικιών είναι από 35 έως 86 έτη. Και τα 9 κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α(Η1Ν1). Περίπου οι μισοί από τους νοσηλευόμενους με γρίπη σε Εντατική (55,6%) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (με υποκείμενα νοσήματα), για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δικαιολογεί το κόστος μοριακού ελέγχου και οι ασθενείς κάνουν τις εξετάσεις με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα!