Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των γυναικών που πάσχουν από γυναικολογικούς καρκίνους – όλο και περισσότεροι χειρουργοί «ορκίζονται» σε αυτή. Είναι μια μέθοδος που έχει πολλά πλεονεκτήματα, υποστηρίζουν όσοι την εφαρμόζουν, διότι είναι λιγότερο επώδυνη και επεμβατική, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, πολύ καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής AIMIS (American Institute of Minimally Invasive Surgery) και το  Κυπριακό Ινστιτούτο Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής CIMIS (Cyprus Institute of Minimally Invasive Surgery) επεκτείνονται και στον τομέα της Χειρουργικής Γυναικολογίας, με τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος DaVinci Xi 4 Arm 3D HD, συνάπτοντας συνεργασίες με χειρουργούς εξειδικευμένους στη Ρομποτική Χειρουργική, οι οποίοι έχουν συνδέσει το όνομα και την πορεία τους, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λεγόμενων «δύσκολων περιστατικών καρκίνου».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο AIMIS ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον εξειδικευμένο στη Ρομποτική Χειρουργική και διακεκριμένο Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο - Διπλωματούχο Γυναικολογικής Χειρουργικής Ογκολογίας, Δρ Άγγελο Σιούτα MD, PhD, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας – ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Γυναικολογικής Ογκολογίας στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Δρ Σιούτας: «Η Ρομποτική Χειρουργική στη γυναικολογία αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, με πιο σύγχρονα μέσα. Η εφαρμογή της στην καθημερινή χειρουργική πρακτική έχει, πλέον, καθιερωθεί ως εξαιρετικά πολύτιμη σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Η Ρομποτική Χειρουργική είναι ένας από τους κύριους λόγους που δεν μας φοβίζει, πλέον, η χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου λαπαροσκοπικά, καθώς έχουμε το επιδιωκόμενο ογκολογικό αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, την παραμονή στο νοσοκομείο, τον γενικότερο χρόνο ανάρρωσης και, φυσικά, ελαχιστοποιεί τον πόνο για την ασθενή. Επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε επεμβάσεις σε ανατομικά ιδιαιτέρως δυσπρόσιτες περιοχές».

Ο Δρ Άγγελος Σιούτας MD, PhD και οι συνεργάτες του έκαναν στο Karolinska την πρώτη ρομποτικά - υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική υστερεκτομή (δηλαδή ολική αφαίρεση της μήτρας) το 2006. Έκτοτε αύξησαν σταδιακά τις ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις και μέχρι σήμερα έχουν κάνει πάνω από 1000 επεμβάσεις σε περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου.

Στη γυναικολογική ογκολογία, ρομποτικά ενδείκνυνται να γίνονται επεμβάσεις για:

  • καρκίνο του ενδομητρίου (Τύπος Ι & ΙΙ)
  • ριζική υστερεκτομή σε ασθενή με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
  • καρκίνο ωοθηκών  σε στάδιο I
  • εξεντέρωση
  • για διατήρηση της γονιμότητας όταν απαιτείται ριζική τραχηλεκτομία για αντιμετώπιση καρκίνου τραχήλου της μήτρας και
  • σε περιπτώσεις όπου, διαρκούσης της κύησης, διαγιγνώσκεται καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κι επιβάλεται η χειρουργική αντιμετώπισή του με ριζική τραχηλεκτομία στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ή ακόμη και εκτομή λεμφαδένων πυέλου στο τέλος του δεύτερου τριμήνου της κύησης για σταδιοποίηση του καρκίνου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα, σε αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής, η ριζική υστερεκτομή και η ριζική τραχηλεκτομή αντίστοιχα, λόγω καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, γίνονται Ρομποτικά καθώς θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη (gold standard) μέθοδος. «Εξάλλου πέρα από ογκολογικά χειρουργεία, έχουμε ολοκληρώσει Ρομποτικά επεμβάσεις αφαίρεσης ινομυωμάτων, αποκατάστασης για διαμαρτίες διάπλασης της μήτρας  καθώς και βαριάς μορφής ενδομητρίωσης» συμπλήρωσε ο διακεκριμένος χειρουργός.

Το Ρομποτικό Σύστημα daVinci Xi 4 Arm 3D HD

Το σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής DaVinci Xi 4 Arm 3D HD είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στη Ρομποτική Χειρουργική παγκοσμίως. Πρόκειται για τεχνολογία 4ης γενιάς. Αποτελεί την πιο βελτιωμένη έκδοση όλων των Ρομποτικών Συστημάτων, που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει την ακόμη πιο φυσική προέκταση των χεριών και των ματιών των χειρουργών, ακόμη και στα πιο δύσκολα περιστατικά, που απαιτούν απόλυτη ακρίβεια χειρισμών, εκεί που το ανθρώπινο χέρι και η ανθρώπινη όραση δεν μπορούν να φτάσουν.

Το Ινστιτούτο IMIS (American Institute of Minimally Invasive Surgery) είναι ένα παγκοσμίου φήμης Κέντρο Αριστείας Eλάχιστα Eπεμβατικής Xειρουργικής, το οποίο εδρεύει στην Κύπρο και λειτουργεί στο American Medical Center στη Λευκωσία από το 2011, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς από όλο τον κόσμο, τοποθετώντας την Κύπρο  στο χάρτη των διεθνών προορισμών ιατρικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου.