Η πρωτοποριακή μέθοδος είναι επινόηση του γιατρού Εμμανουήλ Χελιδόνη, ο οποίος, μετά από πολυετή έρευνα, εξέλιξε τη μέθοδο σε συνεργασία με τον καθηγητή Ε. Sobol και, πλέον, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από την ομάδα του με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Σιντόρη.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί μη καταστρεπτική ακτινοβολία laser, επιδρώντας θερμικά και μηχανικά στον χόνδρο, για αναίμακτη και ανώδυνη διόρθωση ορισμένων παραμορφώσεων του ρινικού διαφράγματος, χωρίς να επηρεάζει την ακεραιότητα των άλλων ιστών. Στο πλαίσιο αυτό, η μέθοδος SLC μπορεί να δώσει λύση σε ορισμένες περιπτώσεις ρινικής απόφραξης,  χρόνιας ρινίτιδας, διαταραχής όσφρησης και υπνικής άπνοιας.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μη επιθετική, απολύτως ασφαλής και απλή, ενώ ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και δε χρειάζεται να νοσηλευτεί» δήλωσε ο Μιλτιάδης Σιντόρης, χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Τμήμα Μελέτης και Θεραπείας Διαταραχών Αναπνοής Παίδων και Ενηλίκων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. «Επομένως, η αποκατάσταση είναι άμεση και πραγματοποιείται χωρίς περιορισμό σε άτομα με χρόνιες παθήσεις (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης) σε ηλικίες άνω των 12 ετών».