Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ο λόγος που νιώθετε δυστυχισμένοι έχει να κάνει με το πού μένετε; Η χώρα, στην οποία ζει κανείς, φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με την ευτυχία, και πολύ λίγο έχει να κάνει, τελικά, με την υγεία ή την οικονομική κατάσταση. Αυτό έδειξε μεγάλη μελέτη, που έκαναν ερευνητές από τη Βουλγαρία και το Χονγκ Κονγκ.

Το... χρυσό στην ευτυχία στην Ευρώπη κατακτούν οι Σουηδοί με 26,3%. Ακολουθούν οι Βρετανοί με 23%, οι Γάλλοι με 21% και οι Γερμανοί με 20%. Ακολουθούν οι Έλληνες με 18% και μετά οι Ιταλοί με 12%. Σε παγκόσμια κλίμακα ευτυχέστεροι όλων αναδεικνύονται οι κάτοικοι του Μεξικού, της Νιγηρίας, της Κολομβίας, της Γκάνας, με ποσοστά κάπου μεταξύ 50-62%! 

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Happiness Studies» και αναζήτησε τυχόν γενετικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες, που θα μπορούσαν να εξηγούν τις διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας που αναφέρουν οι λαοί. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από πολλές πηγές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη βάση γενετικών δεδομένων του Τμήματος Γενετικής του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι παγκόσμιες έρευνες αξιών World Values Survey της περιόδου 2000-2014 (πραγματοποιούνται σε σχεδόν 100 χώρες του κόσμου από το 1981) και κλιματικά στοιχεία. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι λαοί που δηλώνουν πιο ευτυχείς απ’ όλους, είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους λιγότερο ευτυχείς να φέρουν τη μετάλλαξη rs324420 του γονιδίου FAAH, που παίζει ρόλο στα αισθήματα ευχαρίστησης και πόνου.

"Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει ότι οι εθνικές διαφορές όσον αφορά στο αίσθημα της ευτυχίας έχουν μια γενετική συνιστώσα" υποστηρίζει ο Michael Minkov του Διοικητικού Πανεπιστημίου της Βάρνας στη Βουλγαρία. 

Οι κάτοικοι του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας θεωρούν εαυτούς ελάχιστα ευτυχισμένους και είχαν το "χαρούμενο" γονίδιο σε χαμηλά ποσοστά. Όμως εντύπωσε προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χαρά και η αισιοδοξία δεν συμβαδίζουν με το εν λόγω γονίδιο. Για παράδειγμα, Ρώσοι και Εσθονοί, ενώ διαθ΄έτουν το "σωστό" DNA, δηλώνουν δυστυχείς.

"Το να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος, με χαλαρότητα και ευθυμία, δεν εξαρτάται από την ευημερία και την ασφάλεια μιας χώρας" υποστηρίζει ο καθηγητής Minkov. "Μάλιστα, η συσχέτιση της ευτυχίας με την ασφάλεια φαίνεται ότι είναι η αντίστροφη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών και κλοπών στον κόσμο καταγράφονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της υποσαχάριας Αφρικής· όμως εκεί ακριβώς βρίσκουμε τους πιο ευτυχισμένους και χαλαρούς ανθρώπουςΜία από τις πιθανές εξηγήσεις για αυτό το παράδοξο είναι ότι, για να επιβιώσει κανείς σε αυτές τις αγχωτικές κοινωνίες, χρειάζεται γονίδια που θα τον βοηθούν να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις".

Οι οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης, σχετίζονται, πάντως, με το αίσθημα της ανασφάλειας και της απαισιοδοξίας που αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι, κι ας έχουν "σωστή" αναλογία αυτού του αλληλόμορφου γονιδίου.