Υγειονομική ερήμωση πλήττει τα Δωδεκάνησα, ειδικότερα το Γενικό Νοσοκομείο της Κω και η τοπική μονάδα ΕΚΑΒ υποστελεχώνονται, αντίστοιχα και στην Κάλυμνο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχώς αεροδιακομιδές που κοστίζουν περί τις 15.000-20.000 ευρώ η μία.

Η υποστελέχωση, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγεί σε απώλεια σημαντικών εσόδων του συστήματος υγείας από τους τουρίστες, οι οποίοι τελικά νοσηλεύονται δωρεάν, καθώς δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό να φροντίσει μετά τη λήξη της βάρδιας για τη χρέωση των υπηρεσιών.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ενίσχυση των μονάδων υγείας της περιοχής.

Στα συμπεράσματα αυτά, κατέληξε σύσκεψη που είχαν σήμερα ο πρόεδρος και ο ταμίας της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κ.κ. Π. Ψυχάρης και Σ. Προβατάς, με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω κ. Μαρία Φραντζάκη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου κ. Γερ. Αποστολάτο.

Αναλυτικά, στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα εξής:

- υποστελέχωση στα ΠΕΔΥ Κω και επαρχίας Καλύμνου και συγκεκριμένα στην Κω, ενώ πριν το νόμο 4238 υπηρετούσαν 23 γιατροί, σήμερα μετά τις απολύσεις υπηρετούν μόνο 3, ενώ στην επαρχία Καλύμνου από 9 γιατρούς προ του νόμου 4238, σήμερα υπηρετούν μόνο 3. Επιπλέον από την Κω, τα τελευταία χρόνια γίνονται 175 αεροδιακομιδές ασθενών σε Ρόδο, Κρήτη και Αθήνα. Η κάθε διακομιδή επιβαρύνει την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου 15.000-20.000 ευρώ.

- υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα από την εξυπηρέτηση τουριστών, λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία ιδίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με συνέπεια το κράτος να έχει τεράστια απώλεια εσόδων.

- το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών αλλά παράλληλα, υπάρχει και το προσφυγικό πρόβλημα όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ επισημαίνει πως η υποβάθμιση του Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Συστήματος Υγείας ήταν επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων και οφείλει άμεσα η σημερινή Κυβέρνηση να δώσει λύση ρεαλιστική στα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής. Κάλεσε έτσι τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα και τον Υπουργό Υγείας, να αναλάβουν άμεσα δράση και με συγκεκριμένες μας προτάσεις να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που θα βγάλει την περιοχή από την υγειονομική κρίση.

Η λύση που πρότειναν οι φορείς που μετείχαν στη σύσκεψη περιλαμβάνει:

  1. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε προσωποπαγείς θέσεις, πλήρους απασχόλησης και με δικαίωμα επιλογής της αποκλειστικής ή μη απασχόλησης.
  2. Προσλήψεις ιατρικού – διοικητικού – νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΩ – Κέντρο Υγείας και επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων του μισθολογίου και των κινήτρων των νοσοκομειακών γιατρών.
  3. Γενναία χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας στην περιοχή.