Όχι δύο, αλλά τρεις ιστότοποι, διαπιστώθηκε ότι πωλούν φάρμακα στην Ελλάδα, παράνομα, παρά την αρχική καταγγελία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στον ΕΟΦ για τη λειτουργία των δύο πρώτων.

Τώρα και ο τρίτος ιστότοπος οδηγεί τους ενδιαφερόμενους στο ίδιο σημείο με τους προηγούμενους δύο, με αποτέλεσμα ο ΠΦΣ να στραφεί στον ΕΟΦ και πάλι, αλλά αυτή τη φορά να προχωρήσει και σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνικών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΠΦΣ, οι τρεις ιστότοποι συγκλίνουν στο ίδιο σημείο όπου στο μέσο της σελίδας με μεγάλα γράμματα γράφει «φαρμακείο» και κάτω από αυτήν τη φράση «φάρμακα χωρίς συνταγή», ενώ επίσης αναγράφεται ότι: «Εδώ μπορείτε να αγοράσετε μεγάλη ποσότητα της υψηλής ποιότητας χαπιών χωρίς ιατρική συνταγή και σε απευθείας σύνδεση. Παραδίδουμε τα χάπια γρήγορα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου».

Στον ιστότοπο φαίνεται η εικόνα μιας γυναίκας με λευκή στολή που παραπέμπει σε φαρμακοποιό. Ο ΠΦΣ στη σχετική του καταγγελία σημειώνει ότι δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθούν τα στοιχεία της επιχείρησης που είναι ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ιστοτόπου και πωλεί παράνομα φάρμακα στην Ελλάδα. Η όλη δομή και τα διαφημιστικά μηνύματα που εμφαίνονται στον ιστοτόπο παραπέμπουν τον καταναλωτή, ο οποίος επισκέπτεται τον εν λόγω ιστοτόπο, ότι πρόκειται για μία νόμιμη επιχείρηση φαρμακείου, παραπλανώντας αυτόν.

Στο εμφανιζόμενο ως «καλάθι αγορών», http://xn--mxaaaaded0cl8bwg.com/xncartgr, αναφέρονται τα φάρμακα που μπορεί να παραγγείλει κάποιος από τον ιστοτόπο και να του αποσταλούν, καθώς και την τιμή τους. Τα φάρμακα που πωλούνται είναι συνταγογραφούμενα και σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία, αντιβιώσεις, αντιμυκητιαστικά, καρδιολογικά, για το στομάχι κλπ.

Όμως δεν αναφέρεται καμιά πληροφορία για την προέλευση και τα εργοστάσια παρασκευής των παραπάνω φαρμάκων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για την γνησιότητα και ασφάλειά τους, κατά τρόπο που θέτει σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα σημειώνει ο ΠΦΣ, πως για μερικά από τα προαναφερόμενα φάρμακα η κυκλοφορία έχει απαγορευθεί παγκοσμίως.

Με αφορμή τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, η λιανική πώληση φαρμάκων επιτρέπεται μόνο μέσω των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων, ενώ τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ, για την διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού.

Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας,  η σχετική διάταξη προβλέπει πρόστιμο 30.000-50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 50.000-200.000 ευρώ με απόφαση του ΕΟΦ. Οι ποινές αυτές, επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή. Ο ΠΦΣ σημειώνει πως σωρευτικά επιβάλλονται κυρώσεις του ποινικού κώδικα και πρόστιμο 20.000-100.000 ευρώ για τις παράνομες πωλήσεις.