Έξι άνθρωποι, από τους οποίους ο ένας είναι εγκεφαλικά νεκρός, νοσηλεύονται έπειτα από ένα "σοβαρό ατύχημα", που αφορά στη λήψη πειραματικού φαρμάκου στη δυτική Γαλλία, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας.

Το "ατύχημα" συνέβη χθες και οι υπόλοιποι πέντε που νοσηλεύονται είναι σε σοβαρή κατάσταση, αναφέρει το ΑΠΕ. Οι ασθενείς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρεν έπειτα από τη λήψη ενός πειραματικού φαρμάκου, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ιδιωτικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα Ouest France. Η παρασκευή του εν λόγω φαρμάκου βρίσκεται σε εξέλιξη σε Ευρωπαϊκό εργαστήριοΌλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη δοκιμή αυτή ενημερώθηκαν. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τον αριθμό των προσώπων αυτών, ούτε για την ονομασία του φαρμάκου, ούτε και για τις ουσίες που περιέχει.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές, πρόκειται για ένα αναλγητικό, το οποίο περιέχει κανναβινοειδή. Αυτά απαντώνται στη φύση κυρίως στην κάνναβη, αλλά μπορεί να παραχθούν και συνθετικά. Το ατύχημα συνέβη στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής του σταδίου 1, δηλαδή σε υγιείς εθελοντές, "με σκοπό να εκτιμηθεί η ασφάλεια χρήσης, η ανοχή, τα φορμακολογικό προφίλ αυτού του φαρμάκου" διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας. Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα "για ακούσια πρόκληση τραυμάτων άνω των τριών μηνών" στον τομέα της υγείας. Το Υπουργείο ζήτησε από τη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων (IGAS) "να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στον οργανισμό, στα μέσα και στις συνθήκες παρέμβασης" του εργαστηρίου "στην πραγματοποίηση της κλινικής δοκιμής".

Εξάλλου, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων και των Προϊόντων Υγείας (ANSM) αποφάσισε να προχωρήσει σε "τεχνική επιθεώρηση στην εγκατάσταση πραγματοποίησης αυτών των κλινικών δοκιμών". Η Γαλλίδα Υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη "να ριχθεί άπλετο φως και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για αυτό το δραματικό ατύχημα".