Όχι μόνο οι ανασφάλιστοι, αλλά "και οι ασφαλισμένοι στη χώρα έχουν μετατραπεί σε ένα βαθμό σε λειτουργικά ανασφάλιστους", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εξηγώντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν τους παρέχει την κάλυψη που θα έπρεπε με βάση τις εισφορές τους. 

"Αυτό πρέπει σιγά-σιγά να αντιμετωπιστεί. Ο ΕΟΠΥΥ έχει μια πραγματική δυσκολία γιατί μέχρι τώρα δεν αποδίδονταν οι εισφορές υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ που είναι ο αγοραστής των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις απέναντι στους παρόχους" είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: "Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Εργασίας, τόνισε, για να αυξηθεί φέτος το ποσό από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ικανότητα και του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος υγείας, για να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα".

Σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων με ειδικό βιβλιάριο και κάρτα υγείας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση είναι το πρώτο άρθρο που αφορούσε το θέμα της υγείας στο παράλληλο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό, θα προχωρήσει και ότι πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπει προς συζήτηση στη Βουλή.

«Οι ανασφάλιστοι θα μπορούν με τον αριθμό ΑΜΚΑ και μόνο, να έχουν κανονική πρόσβαση σε συνταγογραφία φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλεία», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι: «το πολιτικό σχέδιο που περιλάμβανε παρεμβάσεις συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει. Σε μια δύσκολη συγκυρία και με περιορισμένους πόρους ανθρώπινους και υλικούς δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας… Έχουμε μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης που είναι η μόνη που μπορούν να έχουν οι φτωχοί και ανασφάλιστοι άνθρωποι αυτήν περίοδο της φτωχοποίησης και της κοινωνικής κρίσης».

Αναφερόμενος στην ανατιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, ο κ. Ξανθός δήλωσε, ότι «ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση που δημιούργησε μια πραγματική δυσκολία, καθώς υπάρχουν εργαστήρια που είναι στο όριο της επιβίωσης και η προσπάθεια που θα κάνει το υπουργείο είναι να ελέγξει τη ζήτηση. Θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ηλεκτρονικού ελέγχου των παραπεμπτικών, ανέφερε, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός της ζήτησης και να μην ζητούνται εξετάσεις ανεξέλεγκτα. Αυτό αφορά και τα νοσοκομεία και χρειάζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων και επανεκπαίδευσης των ιατρών για να είμαστε σίγουροι ότι γίνεται η πιο καλή αξιοποίηση των λιγοστών αναγκαστικά, λόγω της κρίσης, πόρων που έχει σήμερα το σύστημα υγείας στην χώρα μας».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε την δημόσια υγεία ναρκοθετημένο πεδίο από πολλαπλά συμφέροντα και ανέφερε ότι: «Η βιωσιμότητά των συστημάτων υγείας διεθνώς, είναι δύσκολη υπόθεση». Πρόσθεσε δε ότι, «θα συγκροτηθεί μία επιτροπή διαπραγμάτευσης η οποία θα διαπραγματεύεται με τους παρόχους και τη βιομηχανία φαρμάκων για τους όρους με τους οποίους μία χώρα όπως η Ελλάδα θα μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτές τις νέες τεχνολογίες» και επισήμανε ότι «θέλει μια συνολική αναδιοργάνωση το σύστημα και δεν φτάνει να το κρατήσουμε όρθιο με νύχια και με δόντια», κάτι, που όπως είπε, «είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα